Selecteer een pagina

Fraude en oplichting

Fraude is – net als oplichting – een vorm van bedrog. Bij fraude worden zaken anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid.

Oplichting is een breder begrip en kan op meer manieren plaatsvinden dan alleen op papier of digitaal. Als u wordt verdacht van het plegen van fraude kunt u worden aangehouden en worden verhoord. Een advocaat strafrecht kan u voorzien van juridische bijstand en u bijstaan als het komt tot een strafzaak.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Advies en verdediging fraude en oplichting

In alle gevallen kan LS Advocaten Strafrecht u bijstaan in een goede begeleiding van uw proces. Wij behandelen onder meer de volgende zaken rondom fraude en oplichting delicten:

Wat is fraude

Fraude is een vorm van bedrog waarbij zaken anders worden voorgesteld dan ze zijn. Er wordt op papier of digitaal een andere weergave gegeven van de werkelijkheid. Dan wordt er ook wel gesproken van oplichting, alhoewel dat een breder begrip is.

Er kan ook sprake zijn van fraude als bepaalde omstandigheden niet worden doorgegeven en met daardoor bijvoorbeeld meer recht heeft op een uitkering. Voorbeelden zijn het verzwijgen van veranderingen in de hoeveelheid werk, samenwonen en veranderingen in vermogen zoals bij een erfenis.

Straffen fraude

Fraude is een vorm van bedrog; de zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid.

Bij fraude is er altijd opzet in het spel. Wanneer u door de rechter wegens fraude wordt veroordeeld dan kan als straf een geldboete worden opgelegd van de vijfde categorie (max. €90.000,-) of een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren.

Wanneer is er sprake van fraude?

Het Wetboek van Strafrecht beschrijft in Titel XII: “Valsheid in geschriften, opgave van onware gegevens en schending van de verplichting gegevens te verstrekken.” Een aantal kenmerken die horen bij fraude zijn:

 • Opzettelijk handelen;
 • Er wordt een misleidende voorstelling van zaken gegeven;
 • Er is het oogmerk economisch voordeel te behalen;
 • Sprake van een benadeelde;
 • Er is sprake van onrechtmatig of onwettig handelen.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Advocaat gespecialiseerd in fraude en oplichting delicten

  Een advocaat kan u in alle soorten fraude en oplichtingszaken bijstaan. Als het komt tot een strafzaak kan een advocaat u verdedigen in de rechtbank en aansturen op vrijspraak of een lage straf. Een LS-advocaat handelt altijd in uw belang.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3
  Z

  Nr. 1 strafrechtnetwerk

  Z

  Conform gedragsregels Nova

  Z

  Advocaten in heel Nederland