Selecteer een pagina

Katvangers en stromannen

Katvangers en stromannen zijn op papier de (juridische) eigenaar van een voertuig, bedrijf, bankrekening of iets dergelijks. Ze hebben feitelijk gezien niet de leiding. Deze constructie is bedoeld om de werkelijke eigenaar lastiger vindbaar te maken voor bijvoorbeeld de justitiële autoriteiten.

De katvanger of stroman leent alleen zijn naam of handelt in opdracht van iemand anders. Soms krijgt de katvanger een vergoeding. Ze kunnen echter ook onder invloed van chantage, oplichting of bedreiging hun naam uitlenen.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Wordt u beschuldigd van het zijn van een stroman of katvanger? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Fraude met voertuigen

Een katvanger is degene op wiens naam het kenteken wordt geregistreerd bij de RDW. Hij of zij is echter niet de werkelijke gebruiker. Het voertuig is soms onverzekerd, belastingen en boetes worden niet betaald en in sommige gevallen wordt het voertuig gebruikt voor strafbare feiten.

De werkelijke gebruiker is moeilijk vindbaar omdat het voertuig op naam staat van de katvanger.

Financiële fraude

Katvangers kunnen ook ingezet worden bij allerlei vormen van financiële fraude. Bijvoorbeeld katvangers die hun bankrekening uitlenen. Dit kan gaan om scholieren die gevraagd wordt tegen een vergoeding hun bankpasje uit te lenen of zelf geld van hun rekening op te nemen en af te geven aan criminelen. Dit lijkt snel verdiend maar kan vergaande gevolgen hebben voor de katvanger, waaronder aansprakelijkheid en een aantekening in het strafblad.

Een variatie hierop is de money mule. Voor een kleine vergoeding stuurt deze persoon gelden of goederen door en vermindert zo de traceerbaarheid.

Katvangers strafbaar

Katvangers en stromannen hebben veel te verliezen maar kunnen zelf een andere mening toegedaan zijn. Het kan zijn dat ze menen dat de pakkans laag is, niks te verliezen hebben of ze zijn zich gewoonweg niet bewust van het risico.

Afhankelijk van de precieze situatie kunnen er vergaande strafrechtelijke en financiële gevolgen zijn aan het optreden als katvanger of stroman.

Bent u in beeld als verdachte of bent u nu actief als katvanger of stroman? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze advocaten voor juridisch advies en indien nodig juridische bijstand.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding

  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Fraude

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Een advocaat van LS Advocaten Strafrecht staat u bij in uw verweer wanneer u te maken heeft met een verdenking van katvangers en of stromannen. Wanneer u tijdig een advocaat inschakelt, dan heeft de advocaat voldoende tijd om alle processtukken op te vragen en eventuele getuigen op te roepen. Heeft u een dagvaarding ontvangen? Schakel dan direct een in heling gespecialiseerde advocaat strafrecht in.

  Direct contact met een jurist?