Selecteer een pagina

Het kiezen van de juiste strafrechtadvocaat

Het kiezen van de juiste strafrechtadvocaat is geen eenvoudige zaak. Zeker niet, omdat u natuurlijk helemaal niet zit te wachten op een rechtszaak of onderhandelingen met justitie. Om u de juiste keuze te laten maken, geven wij u graag een paar handige tips. Zo bent u er zeker van dat u een goede advocaat kiest die past bij u én bij uw zaak.

De advocaat die past bij uw zaak

Kies de juiste advocaat die het beste bij uw zaak past:

 • Algemene praktijk
 • Gespecialiseerde praktijk
 • Wanneer kiezen voor een gespecialiseerde advocaat
 • Specialistenvereniging
 • Werkzaamheden van een strafrechtadvocaat
 • Verdedigingsstrategie
 • Wat kost een advocaat
  • Uurtarief
  • Rechtsbijstandsverzekering
  • No-cure-no-pay

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 – 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Algemene praktijk

  Vele advocatenkantoren voeren een zgn. algemene praktijk, dat wil zeggen dat de aan dat kantoor verbonden advocaten particulieren en ondernemers kunnen bijstaan bij diverse regelmatig voorkomende juridische aangelegenheden, waaronder vaak ook strafzaken. Een advocaat die gevestigd is in uw woonplaats of regio is qua afstand het meest aantrekkelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig face-to-face uw zaak bespreken. Des te eenvoudiger uw strafzaak des te groter de keuze tussen de advocaten. U vindt altijd wel zo’n kantoor bij u in de buurt dat laagdrempelig is en diensten verleent tegen een concurrerend tarief of op basis van pro deo

  Gespecialiseerde praktijk

  Sommige kantoren en advocaten hebben zich gespecialiseerd uitsluitend in het strafrecht of zelfs binnen strafrecht alleen in een bepaald soort misdrijven, bijvoorbeeld fiscale fraude en witwassen of verkeersdelicten. De advocaten hebben van de betreffende misdrijven dan uitgebreide kennis en ervaring. Dit geldt ook voor minderjarigen. Sommige advocaten hebben zich gespecialiseerd in het jeugdstrafrecht en kunnen minderjarigen die in contact komen met justitie daarom adequaat bijstaan.

  Van de expertise bij deze advocaten kunt u profiteren wanneer u te maken krijgt met vervolging door het Openbaar Ministerie als verdachte maar ook wanneer u slachtoffer bent en u op zoek bent naar vergoeding van uw schade. U kunt er dan vanuit gaan dat geen detail over het hoofd zal worden gezien en dat de advocaat op de hoogte is van de laatste stand van de Nederlandse en Europese jurisprudentie over het betreffende misdrijf. Door inschakeling van een gespecialiseerde advocaat is de kans op een gunstige afloop van uw zaak natuurlijk het grootst. Gespecialiseerde advocaten zijn meestal niet aan een plaats gebonden en werken over het algemeen landelijk.

  Wanneer kiezen voor een gespecialiseerde advocaat

  Afhankelijk van de aard van de verdenking en de complexiteit van de zaak kunt u een keuze maken tussen een in meer of in mindere mate gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Een gespecialiseerde advocaat hanteert vaak een hoger tarief en neemt niet altijd pro deo zaken aan. Wanneer u wordt verdacht van een ernstig misdrijf, en er dus een serieuze straf kan worden opgelegd, is het verstandig om geen risico te nemen en een specialist in te schakelen.

  Let altijd op het rechtsgebied of de strafrechtspecialisatie waar uw kwestie onder valt. U heeft namelijk niets aan een advocaat gespecialiseerd in bijvoorbeeld vermogensmisdrijven wanneer u wordt verdacht van een verkeersdelict als rijden onder invloed.

  Het kiezen van de advocaat met de juiste kennis en ervaring, passend bij uw zaak, is van groot belang voor een optimale verdediging tijdens de rechtszaak en het bewerkstelligen van een voor u gunstige uitspraak.

  Specialistenvereniging

  Gespecialiseerde strafrechtadvocaten zijn vaak aangesloten bij een specialistenverenging als de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) of de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Lidmaatschap van zo’n specialistenvereniging is een waarborg voor u als cliënt voor juridische kennis en ervaring van de advocaat.

  Werkzaamheden van een strafrechtadvocaat

  Een ander aspect dat u in uw keuze moet betrekken is het soort zaak. Bent u geen verdachte maar wilt u een advies, bijvoorbeeld over de juiste interpretatie van de milieuwetgeving, of bent u op zoek naar een advocaat die de kneepjes kent van de strafwetgeving omdat u wilt weten wat mag en niet bijvoorbeeld als eigenaar van een coffeeshop? Of bent u slachtoffer geworden van een misdrijf en wilt u zich voegen in het strafproces tegen de verdachte om schadevergoeding te verkrijgen? De werkzaamheden van een strafrechtadvocaat vallen grofweg uiteen in drie hoofdcategorieën:

  • Verdedigen / pleiten tijdens een zitting van de strafrechter
  • Onderhandelen met het Openbaar Ministerie
  • Adviseren

  Verdedigingsstrategie

  Iedere advocaat heeft zijn eigen voorkeuren en wijze van aanpak en verdedigingsstrategie. Bespreek daarom vooraf met uw advocaat uw voorkeuren, de te verwachten uitspraak van de rechter en de verdedigingsstrategie die u gaat volgen. Kies vervolgens de advocaat waarmee u het eens wordt over de strategie, de wijze van aanpak, het tarief en niet in de laatste plaats de advocaat waarbij u een goed gevoel krijgt dat uw zaak in goede handen is. Alles draait om communicatie. Het is van groot belang dat u goed met uw advocaat kunt communiceren op een manier die u bevalt.

  Wat kost een advocaat

  Wanneer u voor ogen heeft om wat voor zaak het gaat, kunt u zich afvragen hoe groot uw budget is, welk bedrag u maximaal kwijt wenst te zijn aan een advocaat.

  Uurtarief

  Bij de meeste advocatenkantoren is het mogelijk een afspraak te maken over het tarief, meestal een uurtarief. De hoogte van het uurtarief hangt af van de omstandigheden van het geval en de omvang van de zaak. Het meest gebruikelijk in de advocatuur is dienstverlening op basis van een uurtarief. In enkele gevallen kan soms een vaste prijs worden afgesproken, waarbij u één bedrag betaalt voor de gehele behandeling van uw zaak. Bijvoorbeeld voor het terugvorderen van een ingenomen rijbewijs. Bij strafzaken zijn de te verwachten werkzaamheden in een zaak vooraf echter meestal niet precies bekend waardoor vrijwel altijd alleen wordt gewerkt op basis van een uurtarief. Onze advocaten vermelden vooraf altijd hun tarieven, zodat u weet waar u aan toe bent.

  Rechtsbijstandsverzekering

  Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Strafzaken vallen helaas vrijwel nooit onder de dekking. In een enkel geval worden bij vrijspraak alsnog uw advocaatkosten vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

  No-cure-no-pay

  No-cure-no-pay wordt door geen enkele advocaat geaccepteerd. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten namelijk te werken op basis van no-cure-no- pay.

  NL 230x272v3

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.