Selecteer een pagina

Dood door schuld – doodslag – moord

De levensdelicten worden gerekend tot de meest ernstige delicten uit het strafrecht. Bij een levensdelict heeft iemand het leven gelaten of heeft een verdachte gepoogd iemand van het leven te beroven.

De straffen op een levensdelict kunnen zeer hoog zijn, tot levenslang aan toe. Het is daarom van belang dat u als verdachte een goede verdediging heeft. Een LS strafrechtspecialist staat u bij van verdenking tot uitspraak.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-geweldsdelict

Wordt u verdacht van dood door schuld? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie over dood door schuld – doodslag – moord:

Wat zijn levensdelicten

Er zijn een aantal levensdelicten te vinden in het Wetboek van Strafrecht. Dit zijn:

 • Dood door schuld
 • Doodslag
 • Mishandeling met de dood als gevolg
 • Moord
 • Euthanasie door onbevoegde
 • Hulp bij zelfdoding

Bij elk van deze delicten laat iemand het leven. De doding kan door de verdachte zijn beoogd (opzet), of het gevolg zijn van een mishandeling, waarbij de wil tot het doden niet aanwezig was (mishandeling met de dood als gevolg).

Verschil moord en doodslag

De feiten en de intentie van de verdachte spelen een grote rol bij het bepalen welk feit ten laste wordt gelegd. Elk van de levensdelicten kent een specifieke strafbaarstelling en strafbedreiging.

Daarbij speelt bijvoorbeeld een rol of sprake is van voorbedachte raden en is sprake is van (voorwaardelijke) opzet. De precieze kwalificatie is per situatie verschillend. Bent u verdachte in een levensdelict? Neem zo snel mogelijk contact op met een gespecialiseerde strafrecht advocaat voor juridisch advies op maat en om u bij te staan in het verdere proces.

Poging, medeplichtigheid en voorbereiding

Naast het plegen van een levensdelict kunt u ook medeplichtig zijn aan bijvoorbeeld moord of doodslag, een poging hebben gepleegd of een moord hebben voorbereid. Ook in die gevallen kunt u als verdachte worden aangemerkt en wordt een strafzaak tegen u gestart.

Neem altijd contact op met een strafrechtadvocaat wanneer u wordt verhoord, bent aangehouden of wanneer u uzelf wilt aangeven. Neem contact op met een advocaat strafrecht.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding

  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Dwangmiddelen en opsporingsmiddelen

  Als u wordt verdacht van het plegen van een levensdelict kan de politie op gezag van het Openbaar Ministerie – eventueel met toestemming van de rechter-commissaris – bepaalde dwang- en opsporingsmiddelen inzetten. Voorbeelden zijn:

  • Verhoor door de politie
  • Aanhouding, inverzekeringstelling, bewaring en gevangenhouding (voorarrest)
  • Observatie van de verdachte
  • Telefoon-, en/of internettap
  • Inbeslagname goederen (bewijs)
  • Doorzoeking van een woning of vervoermiddel

  Welke dwangmiddelen en opsporingsmiddelen gebruikt mogen worden hangt af van het feit waar de verdachte van verdacht wordt. Niet altijd is de inzet van een bepaald middel geoorloofd. Een advocaat kan beoordelen of de middelen rechtmatig zijn ingezet of dat bewijsuitsluiting moet volgen vanwege een ongeoorloofde actie door politie of OM.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Geweldsdelicten

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Een advocaat is er voor u om de negatieve gevolgen van een verdenking zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het aanvechten van een verdenking, een strafmaat- of bewijsverweer of zuivering van uw naam bij een valse aangifte. Altijd discreet en uw belang zal een LS-Advocaat strijden voor een zo goed mogelijke uitkomst van uw zaak.

  Direct contact met een jurist?