Selecteer een pagina

Verboden bezit van munitie

Naast het verbod op het bezitten van wapens is het ook verboden munitie in uw bezit te hebben. Onder munitie vallen onder meer: patronen, kogels, bommen, granaten en kruit. Op het bezit van munitie of de handel in munitie staan hoge straffen. Bij een verdenking dient u dan ook zo snel mogelijk professioneel advies in te winnen bij een strafrechtadvocaat. Op die manier kan eventueel vervolging worden voorkomen of kan in ieder geval een snelle start gemaakt worden met uw verdediging. Neem contact op met een advocaat strafrecht.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-wapen

Wordt u verdacht van munitie bezit of handel? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Bezit van munitie

Het bezitten van munitie is strafbaar. Net als bij verboden wapenbezit bent u strafbaar wanneer u munitie voorhanden heeft. Dat u het wapen niet heeft om de munitie mee af te vuren is niet relevant. De straffen voor het bezit van munitie zijn in beginsel dezelfde als die voor het bezit van de wapens. De wapens en munitie zijn ingedeeld per categorie. Onder munitie valt bijvoorbeeld ook (zwaar) vuurwerk.

Welke categorie van toepassing is op de munitie in uw zaak hangt af van het wapen wat daarbij hoort.

 • Categorie I. Dit zijn de niet-vuurwapens, bijvoorbeeld messen, wurgstokjes, nabootsingen van wapens en boksbeugels.
 • Categorie II. In deze categorie gaat het om wapens waarvan het gebruik en bezit door de overheid wettelijk beperkt wordt tot haarzelf (de krijgsmacht en de politie), zoals automatische vuurwapens, pepperspray, stroomstootwapens en bepaalde explosieve stoffen.
 • Categorie III. Deze categorie bevat de overige vuurwapens, werpmessen en bepaalde alarmpistolen
 • Categorie IV. Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Hierbij kunt u denken aan zwaarden, sabels, wapenstokken, harpoens en luchtdrukwapens. De personen die deze wapens bezitten moeten minstens achttien jaar zijn.

Straffen

Zoals gezegd corresponderen de wapens met de munitie. Wanneer u munitie bezit voor een vuurwapen is de maximale straf gelijk aan wanneer u het wapen voorhanden had gehad. De maximale straf bedraagt dan 4 jaar gevangenisstraf, of een boete van max €90.000, – . Als u beroepsmatig handelt in munitie kan dit zelfs oplopen tot acht jaar gevangenisstraf.

Uzelf aangeven bij de politie

Soms kan uw geweten gaan wroegen na het plegen van een strafbaar feit of wilt u afstand doen van uw munitie, bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen. Ook is het mogelijk dat de politie u op de hielen zit en u niet wilt dat u hardhandig wordt opgepakt in het bijzijn van uw familie. U kunt uzelf daarom aangeven bij de politie. Een LS Advocaat kan u bijstaan wanneer u voornemens bent uzelf aan te geven.

Tips bij verhoor door de recherche of politie:

 • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
 • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding

  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

   

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en in rechte bijstaan in het geval u moet voorkomen in verband met het gebruik van illegale wapens, verboden wapenhandel of bij illegaal wapenbezit. Indien uw wapen ten onrechte in beslag is genomen kan uw advocaat door middel van een verzoekschrift uw wapen proberen terug te vorderen.

  Direct contact met een jurist?