Selecteer een pagina

Verhoor als getuige

Heeft u een oproep gekregen van de politie om als getuige te worden gehoord in een strafzaak? Of moet u bij de rechtbank of het gerechtshof komen om verhoord te worden als getuige? In sommige gevallen kunt u behoefte hebben aan juridisch advies. Zeker wanneer het gaat om strafbare feiten die vrienden, familie of werknemers hebben begaan. Raadpleeg een advocaat wanneer u als getuige verhoord gaat worden om uw rechten en plichten te kennen.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

advocaat verkeersdelict

Moet u op verhoor als getuige zijnde? Wij adviseren u.

Hier vind u meer informatie omtrent verhoor als getuige:

Verhoor als getuige zijnde

Wanneer er een strafbaar feit gepleegd is en de politie is bezig met het onderzoek, kan het voorkomen dat men meer informatie nodig heeft. Getuigen spelen hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen immers weten wat er zich afgespeeld heeft.

Als getuige bent u verplicht gehoor te geven aan een uitnodiging voor verhoor. De politie, rechtbank (ook de rechter-commissaris) en het gerechtshof kunnen u uitnodigen voor een verhoor. Als u weigert te komen kunt u worden gegijzeld. Dit houdt in dat u in een cel wordt gezet net zo lang tot u gaat praten.

Verplicht de waarheid vertellen

Een getuige is verplicht de waarheid te vertellen. U moet de eed of de belofte afleggen als u bij de rechtszitting moet getuigen. De eed legt u af als u gelovig bent en de eed wanneer u dat niet bent. Beiden komen op hetzelfde neer: u verklaart dat u niet zult liegen. Liegt u wel? Dan bent u strafbaar op grond van meineed. U kunt dan zelf vervolgd worden vanwege het liegen.

Verschoningsrecht

Voor sommige personen geldt dat zij bepaalde vragen niet hoeven te beantwoorden in een verhoor. Dit heeft te maken met relatie tussen de getuige en de verdachte. Dit wordt het verschoningsrecht genoemd. In het Nederlandse recht kennen we het verschoningsrecht in drie hoedanigheden.

 • Ten aanzien van familieleden. Als uw kind, partner of een ouder wordt vervolgd hoeft u vragen die betrekking hebben op het strafbare feit niet te beantwoorden.
 • De tweede grond ziet ook op familieleden. U hoeft niet te antwoorden op een vraag als u uzelf of familieleden bezwaard (bijv. door een gepleegd strafbaar feit prijs te geven).
 • Geheimhouding. Advocaten, artsen, geestelijken en notarissen hoeven geen antwoord te geven op vragen die betrekking hebben op feiten die zij kennen uit hun hoedanigheid van geheimhouder.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

   

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Een advocaat is er voor u om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het aanvechten van een verdenking, een strafmaat- of bewijsverweer of zuivering van uw naam bij een onterechte verdenking. Altijd discreet en uw belang zal een LS-Advocaat strijden voor een zo goed mogelijke uitkomst van uw zaak.