Selecteer een pagina

Hypotheekfraude

Hypotheekfraude wordt meestal gepleegd door loonstroken, jaaropgaven of werkgeversverklaringen te vervalsen en te gebruiken bij de aanvraag van een hypotheek. Door de vervalsing wordt een beter (financieel) beeld geschetst om zo toch een hypotheek te krijgen bij een financiële instelling. Het vervalsen en gebruiken van deze documenten is een vorm van fraude: hypotheekfraude.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Wordt u verdacht van hypotheekfraude? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Hypotheekfraude advocaat

Hypotheekfraude is een vorm van fraude waarbij het recht van hypotheek centraal staat. Een hypotheek is een onderpand voor een onroerend object. Hiermee kan gefraudeerd worden bij de aanvraag (sjoemelen met jaaropgaven loon) of tijdens de aflossing van de lening bij de bank (zwart geld). Ook taxaties die niet deugen kunnen onder de term hypotheekfraude vallen.

Bekende vormen van hypotheekfraude zijn:

 • Vervalsing loonstroken. U kunt de bedragen in de loonstrook aanpassen waardoor toch een hypothecaire lening verkregen kan worden
 • Jaaropgaven aanpassen (bedragen of jaartallen)
 • Valse werkgeversverklaring (opmaken en) overleggen aan hypotheekverstrekker
 • Foutieve taxatie
 • Dubieuze verkoopconstructies
 • Gebruik financiering voor andere (criminele) doeleinden dan het doel dat is opgegeven bij de financier
 • Valse gezondheidsverklaring

Niet alle onregelmatigheden of gebruik van foutieve documenten betekenen dat sprake is van fraude. Wil er sprake zijn van fraude, moet voldaan zijn aan een aantal aspecten:

 • De fraudeur heeft opzettelijk gehandeld
 • De fraudeur heeft een misleidende voorstelling van zaken gegeven
 • De fraudeur had het oogmerk economisch voordeel te behalen
 • Er is iemand benadeeld
 • Er is sprake onrechtmatig of onwettig handelen

Witwassen

Soms houdt het plegen van hypotheekfraude ook witwassen in. De lening voor de bekostiging van het huis is immers afkomstig uit een misdrijf (het frauderen met jaaropgaven bijvoorbeeld) en de inkomsten heeft u voorhanden. Dit kan leiden tot het oordeel dat sprake is van witwassen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Een goed advies en een goede verdediging door een strafrechtspecialist zijn daarom van essentieel belang. De LS advocaten staan u bij als u verdacht wordt van hypotheekfraude en/of witwassen.

Straffen

(Hypotheek)fraude is een vorm van bedrog; de zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid. Bij fraude is er altijd opzet in het spel. Wanneer u door de rechter wegens fraude wordt veroordeeld dan kan als straf een geldboete worden opgelegd van de vijfde categorie (max. € 90.000,-) of een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Fraude

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en in rechte bijstaan in het geval dat u wordt beschuldigt van hypotheekfraude.