Selecteer een pagina

Mishandeling

Het meest voorkomende geweldsdelict is de mishandeling. Bij een mishandeling wordt door de dader geweld gebruikt tegen een ander persoon of meerdere personen.

Het slachtoffer kan hiervan aangifte doen en het Openbaar Ministerie kan besluiten de dader te vervolgen.

Als u voor de rechter moet verschijnen hangt u een hoge straf boven het hoofd. Een strafrechtadvocaat kan voor u de negatieve gevolgen zo veel mogelijk beperken en uw verdediging verzorgen.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-geweldsdelict

Aangehouden wegens Mishandeling? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie over mishandeling:

Mishandeling – Wetboek van Strafrecht

Mishandelen is strafbaar gesteld in artikel 300 Wetboek van Strafrecht. Mishandeling is het opzettelijk toebrengen van verwondingen of pijn of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht. Wanneer uw handeling erop gericht is geweest om iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen dan spreekt men over zware mishandeling.

Het verschil tussen letsel en zwaar lichamelijk letsel hangt af van de algemeen geldende genezingsduur. Het zwaarst bestraft wordt mishandeling met voorbedachte rade met de dood tot gevolg.

Straffen mishandeling

Op basis van artikel 300 Wetboek van Strafrecht kan de rechter bij veroordeling de volgende straffen opleggen:

 • Mishandeling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie;
 • Indien het feit zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie (zware mishandeling);
 • Indien het feit de dood ten gevolge heeft, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie;
 • Met mishandeling wordt gelijkgesteld opzettelijke benadeling van de gezondheid;
 • Poging tot mishandeling is niet strafbaar.

Er zijn ook enkele factoren die strafverzwarend kunnen werken zoals mishandeling van vader, moeder, kind, echtgenoot, levensgezel of ambtenaar in dienst.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Slachtoffer

  Wanneer u slachtoffer bent geworden van (zware) mishandeling is het raadzaam om direct naar de politie te gaan. Natuurlijk om aangifte te doen maar ook voor het vaststellen en vastleggen van het letsel.

  Als de zaak voor de rechter komt is het mogelijk dat u zich als benadeelde partij in de strafzaak voegt. Op die manier mag u tijdens de zitting spreken en vertellen wat het misdrijf met u gedaan heeft. Ook kunt u vaak schadevergoeding krijgen van de dader. Medische kosten of schade aan goederen kunt u vergoed krijgen. Een LS Advocaat kan u adviseren en bijstaan gedurende de strafprocedure.

  Strafblad en VOG

  De veroordeling vanwege een geweldsmisdrijf wordt opgenomen in uw justitiële documentatie. Dit heeft gevolgen voor de verkrijging van een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

  Een dergelijke verklaring kunt u bijvoorbeeld nodig hebben bij het zoeken van een baan of bepaalde functie.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Geweldsdelicten

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Een advocaat is er voor u om de negatieve gevolgen van een verdenking zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het aanvechten van een verdenking, een strafmaat- of bewijsverweer of zuivering van uw naam bij een valse aangifte. Altijd discreet en uw belang zal een LS-Advocaat strijden voor een zo goed mogelijke uitkomst van uw zaak.