Selecteer een pagina

Gewapende overval

De gewapende overval is een vorm van diefstal waarbij het gebruik van geweld als verzwarende omstandigheid geldt. Een gewapende overval valt meestal onder het strafbare feit ‘Diefstal met geweldpleging’.

Behalve het wegnemen van goederen (diefstal), wordt u als verdachte ook het gebruik van geweld verweten. Het geweld is een verzwarende omstandigheid en kent daarom ook een hogere strafbedreiging dan een ‘eenvoudige’ diefstal (bijvoorbeeld winkeldiefstal) Daarbij kunnen andere omstandigheden ook nog als extra verzwarend gelden:

 • Het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel
 • Diefstal tijdens de nacht op privéterrein
 • Diefstal met twee of meer personen (in vereniging)
 • Diefstal waarbij men de toegang heeft verschaft door middel van inbraak, of inklimming
 • Diefstal met terroristisch oogmerk

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-diefstal

Wordt u verdacht van het plegen van een gewapende overval? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Straffen overval

Geweldsmisdrijven zoals een gewapende overval zijn delicten (misdrijven) die geregeld worden in het Wetboek van Strafrecht. Er zijn twee misdrijven die ten laste kunnen worden gelegd als het gaat om een gewapende overval:

 • Diefstal met geweldpleging (art. 312 Wetboek van Strafrecht)
 • Afpersing (art. 317 Wetboek van Strafrecht)

Het verschil tussen deze twee delicten is dat bij de eerste het gaat om het afnemen van goederen. De overvaller neemt zelf bepaalde zaken weg. Bij de afpersing geeft het slachtoffer goederen zelf weg, waarbij de dader geweld gebruikt, of dreigt met geweld.

De straffen die staan op deze delicten zijn hoog. Voor een diefstal met geweld kunt u een celstraf van negen jaar opgelegd krijgen. Deze straf kan oplopen wanneer verzwarende omstandigheden aanwezig zijn (zie hierboven). Op afdreiging / afpersing staat een eenzelfde maximale celstraf van negen jaar die kan oplopen naarmate meer verzwarende omstandigheden aanwezig zijn.

Wanneer u wordt verdacht van betrokkenheid bij een overval is het verstandig om meteen een gespecialiseerde advocaat van LS Advocaten Strafrecht in te schakelen. U riskeert namelijk een flinke straf. Bij veroordeling volgt vaak gevangenisstraf. U krijgt dan ook een strafblad.

Soorten overvallen

Overvallen zijn agressieve vermogensdelicten. Geweld en bedreiging met geweld zijn kenmerkende eigenschappen van een overval. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten overvallen. Een overval kan georganiseerd zijn door professionele overvallers die al tijden plannen aan het beramen zijn (criminele organisatie), maar ook tieners kunnen een gelegenheidsoverval plegen. Er zijn verschillende soorten overvallen. Overvallers die gewelddadig komen binnen stormen met wapens. Medewerkers en klanten worden bedreigd. Een andere mogelijkheid is dat een overvaller vermomd als klant binnenkomt en rustig zijn beurt afwacht. Of de overvallers maken bijvoorbeeld gebruik bij hun overal van het feit dat een winkel al voor opening wordt opgesteld voor het personeel. De overvaller zorgt er dan voor dat hij op een of andere manier ook de winkel binnenkomt.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Diefstal

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Wanneer u wordt verdacht van betrokkenheid bij een overval is het verstandig om meteen een gespecialiseerde advocaat van LS Advocaten Strafrecht in te schakelen. U riskeert namelijk een flinke straf. Bij veroordeling volgt vaak gevangenisstraf. U krijgt dan ook een strafblad.