Selecteer een pagina

Geldezel

Een geldezel is iemand die zich laat belonen voor het gebruik van hun bankrekening door een ander. Degene die de bankrekening gebruikt, is vaak een persoon die geld probeert wit te wassen (zie: witwassen). Het doel van witwassen is het verhullen van de herkomst van het geld, waardoor het uiteindelijk als ‘wit’ door het leven gaat en normaal in het financiële systeem gebruikt kan worden door criminelen.

U doet er goed aan een advocaat in te schakelen wanneer u vermoedt dat u of uw kind gebruikt wordt om geld wit te wassen. De advocatenkantoren aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in het strafrecht en werken ook pro deo.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Wordt u verdacht van het zijn van een geldezel? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Geldezel als verdachte

De term ‘geldezel’ is betrekkelijk nieuw en slaat op het feit dat een bankrekening van een bepaalde persoon door criminelen gebruikt wordt om geld wit te wassen (pinpasfraude). Vaak gebeurt dit tegen een vergoeding. Het gebruiken van een geldezel is een opkomend fenomeen. Veelal worden de rekeningen van jongeren gebruikt of minder weerbare personen. Hoewel de geldezel vaak niet door heeft dat hij of zij een strafbaar feit pleegt, zullen politie en OM vaak toch een zaak beginnen tegen de geldezel. Een strafrechtelijke veroordeling door de rechter en een strafblad dreigt.

Strafbaarheid geldezel

Wanneer u meewerkt als geldezel, maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit. De straffen die staan op ‘geldezel’ (witwassen) zijn bepaald niet laag. De maximumstraf is een celstraf van zes jaar. Ook een boete van de vijfde categorie (max. € 90.000,-) kan mogelijk opgelegd worden. De oplegging van een werkstraf is ook mogelijk.

Naast deze strafrechtelijke sancties is het ook mogelijk dat:

 • U op een zwarte lijst geplaatst wordt. Door deze plaatsing kunt u acht jaar geen diensten (bijvoorbeeld een bankrekening, betaalrekening of hypotheek) afnemen van financiële instellingen. Dit heeft vergaande consequenties in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld voor het kunnen ontvangen van uw salaris.
 • U een strafblad krijgt
 • Witgewassen geld moet terugbetalen
 • Blokkering van rekening (en saldo)

Pakkans geldezels 100%

Doordat alle ongebruikelijke financiële transacties door banken worden gemeld aan de politie, is er een zeer hoge pakkans. Deze loopt op tot wel 100%. Vermoedt u dat u gebruikt wordt als geldezel, of is uw kind wellicht betrokken bij dergelijke praktijken? Schakel dan meteen een advocaat in. De advocaten van LS Advocaten Strafrecht hebben veel ervaring met fraudezaken en staan u graag bij. Jeugdigen kunnen een jeugdrechtadvocaat inschakelen.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Fraude

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  U doet er goed aan een advocaat in te schakelen wanneer u vermoedt dat u of uw kind gebruikt wordt om geld wit te wassen. De advocatenkantoren aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in het strafrecht en werken ook pro deo.