Selecteer een pagina

Stroom aftappen en elektriciteitsfraude

Het is verboden om de elektriciteitsmeter te manipuleren. Soms wordt geprobeerd de elektriciteitsrekening te verlagen door bijvoorbeeld een magneet bij de meter te houden of door de elektriciteitsmeter te openen en de verzegeling te verbreken. In deze gevallen gaat het om elektriciteitsfraude of diefstal van stroom.

Bijna altijd gaat de diefstal van elektriciteit samen met het onderhouden van een hennepkwekerij. Diefstal en fraude zijn zgn. vermogensmisdrijven en zijn strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Risico’s bij illegaal aftappen van stroom

Illegaal aftappen van stroom is een vorm van diefstal (artikel 310 Sr.). Het manipuleren van de elektriciteitsmeter is fraude (artikel 326 Sr.). Niet alleen voor u als verdachte is een verdenking vervelend, maar ook op het gebied van veiligheid kunnen er zorgen ontstaan. Het manipuleren of aftappen van energie is gevaarlijk, omdat er snel brand kan ontstaan.

Wanneer er brand uitbreekt kunt u ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die dientengevolge ontstaat. De aanpassing van de elektriciteitsinstallatie is een vorm van gevaarzetting en kan afzonderlijk leiden tot strafvervolging.

Elektriciteitsfraude en strafrecht

Om strafrechtelijk aansprakelijk te kunnen worden gesteld, moet u opzettelijk handelen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer u illegaal (dus buiten de meter om) energie aftapt voor uw hennepplantage en daarmee de energiemaatschappij heeft benadeeld.

Voorbeelden zijn het aftappen van stroom voor de meter, van een lantaarnpaal of bijvoorbeeld van de buren. Het stelen van elektriciteit kan grote strafrechtelijke gevolgen hebben.

Straffen illegaal stroom aftappen

Wanneer uw gedraging strafbaar wordt gesteld, staat u mogelijk een zware straf te wachten. Elektriciteitsfraude kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal vier jaren, of een geldboete die kan oplopen tot € 90.000, – .

Ook dient u er rekening mee te houden dat de energiemaatschappij waarschijnlijk alsnog de door u gebruikte energie in rekening brengt. Een permanente afsluiting van het energienet is eveneens mogelijk.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Andere gevolgen dan strafvervolging

  Naast de diefstal van elektriciteit en de vervolging daarvan door justitie, liggen ook andere consequenties op de loer. Daarbij kunt u denken aan:

  • Uitzetting door de verhuurder als het gaat om een hennepkwekerij
  • Ontneming van voordeel uit hennepteelt
  • Verhaal van kosten door de energiemaatschappij

  In alle gevallen staat een LS-advocaat u bij. De advocaat zal er alles aan doen om de schade voor u zoveel mogelijk te beperken. Daarbij kunt u denken aan het overeenkomen van een schikking of betalingsregeling met de energiemaatschappij of het aanvechten van een uitzetting uit de huurwoning.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Fraude

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en in rechte bijstaan in het geval dat u wordt verdacht van stroom aftappen en elektriciteitsfraude.