Selecteer een pagina

Diplomafraude

Diplomafraude is een vorm van fraude waarbij het gebruik van een vals of gestolen diploma centraal staat. Voorbeelden van diplomafraude zijn:

 • Overleggen vals diploma aan (potentiële) werkgever
 • Onwaarheden over behaalde titels of diploma’s verkondigen (cv-fraude)
 • Verstrekken diploma door onderwijsinstelling, terwijl de kandidaat daar geen recht op heeft

Naast fraude kunnen ook andere strafbare feiten ten laste worden gelegd:

 • Namaken of vervalsen van een diploma (valsheid in geschrifte)
 • Het aanbieden of verkopen van valse diploma’s of gestolen diploma’s (heling)

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Diplomafraude

Diplomafraude is een steeds vaker voorkomend misdrijf. Bij diplomafraude kunt u onder andere denken aan het namaken of vervalsen van een diploma, en aan het aanbieden of verkopen van valse diploma’s. Een opleidingsinstelling kan zich schuldig maken aan diplomafraude wanneer het opzettelijk ten onrechte een diploma verstrekt.

Koop en gebruik van een vals diploma

Het onterecht verkrijgen van een diploma door dit te kopen of bijvoorbeeld door examenfraude te plegen is strafbaar. Daarnaast is strafbaar het gebruik van een vals diploma, bijvoorbeeld bij het solliciteren naar een baan. Wanneer u met behulp van een vals diploma een baan krijgt en uw werkgever daar later achter komt dan kan dat aanleiding geven voor ontslag.

Gevolgen en straffen diplomafraude

Diplomafraude is een vorm van fraude en is strafbaar gesteld in art. 326 Wetboek van Strafrecht. Zoals op alle fraudedelicten, staat op diplomafraude een maximale straf van vier jaar gevangenisstraf, een boete van de vijfde categorie (max. € 90.000, -), een leer- of werkstraf, of een combinatie van deze straffen.

Gebruik van een vals diploma kan dus leiden tot ontslag, soms zelfs op staande voet. Laat u bij een verdenking daarom te allen tijde adviseren door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan helpen schade te beperken, bijvoorbeeld door met de werkgever af te spreken dat geen aangifte wordt gedaan bij de politie en door het ontslag (mocht dit onvermijdelijk zijn), zo in te steken dat nog wel een WW-uitkering kan worden verkregen.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding

  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Fraude

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en in rechte bijstaan in het geval dat u bent beschuldigt van het kopen en of gebruiken van een vals diploma.

  Direct contact met een jurist?