Selecteer een pagina

Identiteitsfraude en identiteitsdiefstal

Identiteitsfraude is een vorm van fraude waarbij een ander onrechtmatig gebruik maakt van iemand zijn identiteit. Hierbij worden gestolen gegevens gebruikt voor en ten behoeve van een derde.

U kunt hierbij denken aan het aangaan van overeenkomsten, koop op afbetaling, leningen en telefoonabonnementen. Identiteitsfraude bestaat vaak uit een aaneenschakeling van strafbare feiten verduistering, oplichting, fraude en diefstal.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fraude

Identiteitsdiefstal

Vóór het tot plegen van identiteitsfraude komt, zullen de gegevens eerst moeten worden gestolen (identiteitsdiefstal). De meest voorkomende vormen van identiteitsdiefstal zijn:

 • Misbruik van kopieën (daar waar u een kopie paspoort, rijbewijs of een ander identiteitsbewijs moet afstaan)
 • Phishing
 • Via inbraak en diefstal van paspoorten of identiteitskaarten
 • Skimming
 • Onderschepping van post

Met de gestolen informatie wordt door de dief fraude, oplichting en valsheid in geschrifte gepleegd. Doordat alle handelingen op de naam van het slachtoffer worden gepleegd, wordt het slachtoffer (financieel) gedupeerd en kan de fraude vergaande consequenties hebben.

Ook de partijen waar zaken worden gekocht of worden gehuurd op naam van een ander worden gedupeerd, omdat zij zelden worden betaald. Een LS advocaat treedt ook op namens slachtoffers om hun schade vergoed te krijgen.

Advocaat identiteitsfraude

Bent u aangehouden vanwege identiteitsfraude of diefstal? Of bent u uitgenodigd om voor verhoor op het politiebureau te komen? Raadpleeg te allen tijde een gespecialiseerde advocaat aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht. Neem contact op.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Identiteitsfraude strafbaar – strafrecht

  Identiteitsfraude kan meerdere delicten inhouden. In het Wetboek van Strafrecht komt identiteitsfraude niet als zodanig voor. Dit betekent niet dat de dader niet gestraft kan worden. Onder meer de volgende artikelen worden toegepast op identiteitsfraude en bepalen de straf:

  (Art – naam – maximale celstraf)

  • Art. 225 – Valsheid in geschrifte – zes jaar
  • Art. 231 – Valsheid in geschrifte reisdocument – zes jaar
  • Art. 285b – Stalking door bezorging goederen – drie jaar
  • Art. 310 – Diefstal identiteit – vier jaar
  • Art. 321 – Verduistering identiteit – drie jaar
  • Art. 326 – Oplichting (bedrog) – vier jaar

  Welk delict ten laste wordt gelegd hangt af van alle feiten en omstandigheden van het geval. Identiteitsfraude is in alle gevallen een misdrijf en de rechter kan u een gevangenisstraf, taakstraf of een geldboete opleggen. U heeft dus te maken met een serieuze confrontatie met justitie. Schakel dan ook direct de expertise in van een in fraude gespecialiseerde advocaat om samen met de advocaat uw verdediging voor te bereiden.

  Slachtoffer van identiteitsdiefstal

  Voorkomen is vaak beter dan genezen. Bent u toch slachtoffer en is uw identiteit misbruikt dan kan dat ook voor u vervelende gevolgen hebben. Aangezien het om uw gegevens gaat kunnen benadeelden bij u aankloppen. Ook justitie en politie kunnen in de veronderstelling zijn dat u strafbare feiten heeft gepleegd terwijl dat dus eigenlijk een crimineel is die uw gegevens misbruikt heeft.

  Bent u onderwerp van onderzoek door politie en justitie dan is het raadzaam om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen en de mogelijke gevolgen in kaart te brengen. Dan kan er ook een strategie besproken worden met als doel het bewijzen van de identiteitsdiefstal en uw onschuld.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Fraude

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en in rechte bijstaan in het geval dat u bent aangehouden of als u wordt verdacht van identiteitsfraude of identiteitsdiefstal.