Straffen en maatregelen
Bent u verdachte en wordt er vervolging ingesteld door de officier van justitie? Of heeft u binnen uw proeftijd opnieuw een misdrijf gepleegd? U loopt dan de kans dat u gestraft wordt of dat een maatregel wordt opgelegd.
De officier van justitie is degene die een straf eist in de strafzaak of zelf een boete of andere straf oplegt middels een strafbeschikking. Bij een strafzaak voor de rechtbank is het altijd de rechter die de straf vaststelt wanneer de verdachte strafbaar is.
Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.
Advies en verdediging bij straffen en maatregelen
In alle gevallen kan LS Advocaten Strafrecht u bijstaan in een goede begeleiding van uw proces. Wij behandelen onder meer de volgende zaken rondom straffen en maatregelen:
Bel kosteloos en vrijblijvend
Stel direct uw vraag
Gespecialiseerd in strafzaken
De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.
7 dagen per week bereikbaar
Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.
Ook pro deo mogelijk
De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.
Landelijk advocaten netwerk
Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.
Soorten straffen
De straffen die in Nederland opgelegd kunnen worden zijn:
- Boete
- Taakstraf (leerstraf of werkstraf)
- Vrijheidsbenemende straffen (gevangenisstraf)
- Bestuurlijke boete
Straffen kunnen ook voorwaardelijk worden opgelegd met een proeftijd. De straf wordt dan niet uitgevoerd, tenzij u opnieuw in de fout gaat binnen de gestelde proeftijd.
In mindere mate kan ook het puntenrijbewijs worden gezien als een middel om te straffen als het tweede punt is behaald.
Soorten maatregelen
Naast een straf kan er ook een maatregel opgelegd worden. Het verschil tussen een straf en maatregel is dat er voor het opleggen van een maatregel de verdachte niet schuldig hoeft te zijn, bijvoorbeeld door ontoerekeningsvatbaarheid. De bekendste maatregelen zijn:
- TBS (terbeschikkingstelling)
- Betaling schadevergoeding aan slachtoffer
- Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
- Reclasseringstoezicht
- Plaatsing in een inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD-maatregel)
Maatregelen kunnen ook samen gaan met een straf.
Strafmaat
Wanneer er een strafzaak tegen u loopt, dan bepaalt de rechter de straf. Welke en of u straf krijgt hangt af van alle omstandigheden van het geval, waaronder de ernst van het feit, de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het eventuele strafblad.
Advocaat gespecialiseerd in straffen en maatregelen
Een advocaat kan u in alle soorten zaken bijstaan. Als het komt tot een strafzaak kan een advocaat u verdedigen in de rechtbank en aansturen op vrijspraak of een lage straf.
Pro deo advocaat
Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.