Selecteer een pagina

Letselschade door misdrijf

Bent u slachtoffer geworden van een misdrijf? Lijd u letselschade vanwege een misdrijf? Of wilt u zich in een strafzaak voegen om uw (letsel-)schade vergoed te krijgen? Een LS advocaat heeft zowel kennis van het strafrecht als van letselschade en kan u optimaal bijstaan om uw schade te verhalen op de dader. In de meeste gevallen is dit voor u kosteloos. Neem contact op met een advocaat om uw zaak te bespreken.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

advocaat verkeersdelict

Heeft u te maken met letselschade door misdrijf? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie omtrent letselschade door misdrijf:

Letselschade

Letselschade door een misdrijf kan zich op allerlei manier voordoen. Enkele voorbeelden:

 • Toegebracht letsel door bijv. mishandeling, verkrachting of beroving
 • Een verkeersongeval (o.a. door rijden onder invloed)

Alle schade die u lijdt door een misdrijf komt in beginsel in aanmerking voor vergoeding. In het strafrecht wordt een verdeling gemaakt tussen materiële- en immateriële schade. De eerste betreft alle schade die u voelt in uw portemonnee (beschadiging van zaken, ziektekosten, misgelopen inkomsten, arbeidsongeschiktheid, etc.). De tweede vorm betreft het smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor psychische schade of de vergoeding voor verminderd levensvreugde. Vaak lijdt een slachtoffer van een misdrijf beide soorten schade. Deze schade kan worden vergoed via de strafzaak tegen de verdachte.

Vergoeding letselschade door verdachte/dader

Degene die schade bij een ander veroorzaakt moet deze vergoeden. In het strafrecht en dus ook in strafzaken is dit niet anders. Als slachtoffer kunt u zich voegen in de strafzaak. Dit houdt in dat u wordt betrokken in de strafzaak en uw schadevergoedingsvordering kunt indienen bij de officier van justitie. De officier zal tijdens de zitting het bedrag eisen van de verdachte. Het is de rechter die bepaalt of uw schade in aanmerking komt voor vergoeding.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Strafrecht/civiel recht

  Het strafrecht houdt zich in beginsel niet bezig met schadevergoedingsvorderingen vanwege letselschade. Slechts wanneer het nadeel van het slachtoffer eenvoudig is vast te stellen, wordt de vordering toegewezen. Een eenvoudige vordering is bijv. de rekening van de thuiszorg i.v.m. letsel dat is toegebracht door de verdachte bij het slachtoffer. Als de schade niet eenvoudig is vast te stellen moet u de schade via het burgerlijk recht verhalen op de dader. Ook dan kan een advocaat u helpen! In samenspraak met de officier van justitie kunt u eventueel uw vordering opsplitsen in een eenvoudig deel en een complex deel (waarbij de schade moeilijk is vast te stellen). In het laatste geval krijgt u een deel vergoed en het andere deel kunt u vorderen bij de civiele- of burgerlijke rechter.

  Schadevergoedingsmaatregel

  Als uw vordering wordt toegekend, legt de rechter de dader een schadevergoedingsmaatregel op. Het CJIB gaat namens u de vordering innen bij de dader. Slachtoffers van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven kunnen in aanmerking komen voor de voorschotregeling. Het CJIB betaalt u meteen (een deel van) de schadevergoeding uit. Of u in aanmerking komt voor de regeling hangt af van alle feiten en omstandigheden van uw zaak. Uw advocaat kan u hier meer over vertellen.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

   

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Een advocaat is er voor u om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het aanvechten van een verdenking, een strafmaat- of bewijsverweer of zuivering van uw naam bij een onterechte verdenking. Altijd discreet en uw belang zal een LS-Advocaat strijden voor een zo goed mogelijke uitkomst van uw zaak.