Selecteer een pagina

Afdreiging (chantage)

Afdreiging is vergelijkbaar met afpersing en is meer bekend onder de naam chantage.

Bij de afpersing geeft het slachtoffer goederen zelf weg, waarbij de dader geweld gebruikt, of dreigt met geweld. Afdreiging bevat geen geweldelement, anders dan bij afpersing. Wel is er altijd een vorm van dreiging aanwezig bij afdreiging: bedreiging met smaad.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-diefstal

Afdreiging / chantage – Wetboek van Strafrecht

Afdreiging is een misdrijf en is als zodanig strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Bent u verhoord door de politie of heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Definitie afdreiging

Afdreiging is een specifiek misdrijf dat verwant is aan diefstal. Bij afdreiging dreigt u met iets. Het doel van het dreigen is dat u via de dreiging iets probeert te verkrijgen van het slachtoffer. De dreiging kan de vorm hebben van smaad of smaadschrift.

Smaad is het moedwillig zwartmaken van een ander en een zwaarder delict dan belediging. Dit zwartmaken kan geschieden via een geschrift (smaadschrift), of mondeling. Voor strafbaarheid van smaad is het vereist dat u anders dan uit noodzakelijke verdediging of uit goede trouw, iemand beschuldigt van iets, waarbij het niet eenvoudig vast te stellen is of deze feiten onwaar zijn. Zelfs wanneer u de waarheid aan het licht stelt, kan u strafbaar zijn.

Afdreiging is een klachtdelict. Dit houdt in dat er voor vervolging een aangifte van het slachtoffer vereist is, anders dan bij ambtshalve vervolging.

Straffen afdreiging

Afdreiging/chantage is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht (artikel 318) en luidt:

Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door bedreiging met smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim iemand dwingt hetzij tot de afgifte van enig goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde toebehoort, hetzij tot het aangaan van een schuld of het teniet doen van een inschuld, hetzij tot het ter beschikking stellen van gegevens, wordt als schuldig aan afdreiging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.

De maximale straf bedraagt dus vier jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. Raadpleeg altijd een professionele advocaat wanneer er vervolging dreigt.

Op smaad zonder afdreiging staat en maximale gevangenisstraf van zes maanden of een geldboete van de derde categorie. Pleegt u smaad via een geschrift (via teksten of afbeeldingen), dan is de maximale straf één jaar cel of een boete van de derde categorie.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Diefstal

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u adviseren en in rechte bijstaan in het geval dat u bent aangehouden of als u wordt verdacht van afdreiging.