Selecteer een pagina

Reclassering

De reclassering heeft in Nederland een grote bemoeienis met het strafproces en de afwikkeling daarvan in de tenuitvoerlegging van de straf of maatregel.

Taken reclassering
De reclassering heeft verschillende taken. Daarbij kunt u denken aan:

  • Toezien op de uitvoering van werkstraffen
  • Diagnose omtrent de verdachte aan de procespartijen
  • Toezicht na de strafzaak op de veroordeelde

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

advocaat verkeersdelict

Heeft u te maken met de reclassering? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie omtrent reclassering:

Werkstraffen

Als een verdachte wordt veroordeeld tot een werkstraf, dan wordt deze ten uitvoer gelegd door de Reclassering. Zij bepalen onder meer wanneer en wat voor werk men verricht. Ook tijdens het werk wordt toezicht gehouden.

Diagnose en advies

Voorafgaande aan de rechtszaak willen de procespartijen (officier van justitie, de rechter(s) en advocaat) graag weten hoe het met de verdachte gesteld is. Hierbij kunt u denken aan de psychische conditie en bijvoorbeeld aan de thuissituatie en wat de verdachte vindt van zijn daden. Hieruit volgt een advies omtrent de strafmaat aan de rechter(s) en officier van justitie. De rechter is echter geenszins gebonden aan dit advies.

Toezicht op veroordeelden

Wanneer iemand veroordeeld wordt, kan de rechter bepalen dat diegene onder toezicht blijft van de reclassering en ook de aanwijzingen van de reclassering moet opvolgen. Dit toezicht duurt minstens twee jaar en kan nog verlengd worden. Het een en ander hangt af van de kans op herhaling (recidive) en de kans op schade of letsel bij derden. Daarnaast geeft de Reclassering ook trainingen omtrent bijvoorbeeld cognitieve vaardigheden, agressiebeheersing huiselijk geweld, budgetteren en woontraining.

Niet voldoen aan voorwaarden uit vonnis

Het kan voorkomen dat veroordeelden zich tijdens de proeftijd niet houden aan de aanwijzingen van de reclassering of opnieuw strafbare feiten plegen. U wordt dan door de officier van justitie alsnog naar de rechtbank geroepen. U loopt dan het risico dat u de opgelegde voorwaardelijke straf alsnog moet ondergaan.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.



    Upload hier uw dagvaarding



    Gewenste terugbelmoment

    Ik ga akkoord met het privacy statement.

    Bel kosteloos en vrijblijvend

    Stel direct uw vraag

    Gespecialiseerd in strafzaken

    De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

    7 dagen per week bereikbaar

    Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

    Ook pro deo mogelijk

    De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

    Landelijk advocaten netwerk

    Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

    NL 230x272v3

    Pro deo advocaat

    Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

     

    De rol van een LS-strafrechtadvocaat

    Een advocaat is er voor u om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het aanvechten van een verdenking, een strafmaat- of bewijsverweer of zuivering van uw naam bij een onterechte verdenking. Altijd discreet en uw belang zal een LS-Advocaat strijden voor een zo goed mogelijke uitkomst van uw zaak.