Selecteer een pagina

Inbraak – insluiping – huisvredebreuk

Het inbreken in een huis of een afgesloten erf is een verzwaarde vorm van diefstal, als daar goederen worden weggenomen.

Wanneer u tijdens de nachtrust een diefstal pleegt kunt u zich naast diefstal ook strafbaar maken aan inklimming of insluiping. Dit wordt ook wel huisvredebreuk genoemd. Wanneer slechts schade wordt toegebracht aan een pand of erf is sprake van vernieling. Een gefaalde inbraak kan wel een poging tot inbraak inhouden.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-diefstal

Aangehouden wegens inbraak, insluiping of huisvredebreuk? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Inbraak, insluiping en inklimming

Een inbraak is het breken van bijvoorbeeld een slot, waardoor u uzelf toegang verschaft tot een gebouw. Dat is inbraak. Ook zonder ‘braak’ kunt u toegang krijgen tot een gebouw. Dit kan bijvoorbeeld via een regenpijp en een open raam een pand binnen te gaan. Dan is sprake van inklimming.
Van insluiping is sprake wanneer u via de normale toegangswijzen een gebouw, kantoor of huis binnentreedt. Vaak is het doel van inbraak, insluiping of inklimming het wegnemen van goederen die aan een ander toebehoren: diefstal.

Let op: alleen het bezit van inbrekersgereedschap kan soms al leiden tot een boete. Bij een (verkeers)controle kan het bezit dat dergelijk gereedschap zonder goede verklaring u een boete opleveren.

Wat is huisvredebreuk

Een woning of huis is een niet voor iedereen toegankelijke ruimte. De bewoners bepalen wie in het huis mogen komen. Wanneer u een huis betreedt zonder toestemming maakt u zich schuldig aan huisvredebreuk. Huisvredebreuk is ook van toepassing wanneer het gaat om de ongeoorloofde binnentreding in bijvoorbeeld een horecabedrijf (café of restaurant).
Als huisvredebreuk wordt gepleegd in een winkel, is de dader vaak ook een vergoeding verschuldigd aan de winkelier. Dit is geen straf, maar een vergoeding aan de winkelier vanwege de schade die wordt geleden. De schade omvat onder andere:

 • Observeren, aanspreken en aanhouden van de verdachte
 • Ophouden van de verdachte en inschakelen van de politie
 • Assisteren bij het ophouden door een winkelmedewerker
 • Overdragen van de verdachte aan de politie
 • Diverse communicatie en administratie

In totaal gaat het om een standaardvergoeding van EUR 181,00. Dit bedrag moet de winkeldief betalen aan de ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). U moet betalen als u wordt gepakt. De schadevergoeding is niet vrijblijvend.

Straffen inbraak, insluiping, huisvredebreuk

Volgens de oriëntatiepunten van de rechtspraak staat er op woninginbraak voor een first offender een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 weken. Afhankelijk van de situatie zal de rechter een hogere of lagere straf opleggen. Bij veroordeling krijgt u een strafblad.
Voor criminelen die veelvuldig de fout in zijn gegaan kan bovendien de ISD-maatregel worden opgelegd. Dit is een maatregel waarbij een dader voor twee jaar wordt opgesloten. Vaak gaat het dan om stelselmatige daders die strafbare feiten plegen ter financiering van een of meerdere verslavingen.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Diefstal

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht hebben grote ervaring met bijstand aan verdachten van misdrijven als diefstal, inbraak, insluiping en huisvredebreuk. De advocaten werken ook pro deo.