Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Fraude en oplichting

Fraude is - net als oplichting - een vorm van bedrog. Bij fraude worden zaken anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid.

Oplichting is een breder begrip en kan op meer manieren plaatsvinden dan alleen op papier of digitaal. Als u wordt verdacht van het plegen van fraude kunt u worden aangehouden en worden verhoord. Een advocaat strafrecht kan u voorzien van juridische bijstand en u bijstaan als het komt tot een strafzaak.

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer tegen justitie, ook pro deo.

Wat is fraude

Fraude is een vorm van bedrog waarbij zaken anders worden voorgesteld dan ze zijn. Er wordt op papier of digitaal een andere weergave gegeven van de werkelijkheid. Er wordt ook wel gesproken van oplichting, alhoewel dat een breder begrip is. 

Er kan ook sprake zijn van fraude als bepaalde omstandigheden niet worden doorgegeven en met daardoor bijvoorbeeld meer recht heeft op een uitkering. Voorbeelden zijn het verzwijgen van veranderingen in de hoeveelheid werk, samenwonen en veranderingen in vermogen zoals bij een erfenis.

Vaak voorkomende soorten fraude:

Wanneer is er sprake van fraude?

Het Wetboek van Strafrecht beschrijft in Titel XII: "Valsheid in geschriften, opgave van onware gegevens en schending van de verplichting gegevens te verstrekken." Een aantal kenmerken die horen bij fraude zijn:

 • Opzettelijk handelen;
 • Er wordt een misleidende voorstelling van zaken gegeven;
 • Er is het oogmerk economisch voordeel te behalen;
 • Er is een benadeelde;
 • Er is sprake van onrechtmatig of onwettig handelen.

Straffen fraude

Fraude is een vorm van bedrog; de zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid.

Bij fraude is er altijd opzet in het spel. Wanneer u door de rechter wegens fraude wordt veroordeeld dan kan als straf een geldboete worden opgelegd van de vijfde categorie (max. â‚¬ 74.000) of een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren.

Wat is oplichting

Oplichting is een breder begrip dan fraude, oplichting kan op vele andere manieren plaatsvinden. In artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht staat het volgende:

"een vorm van bedrog, waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen en is strafbaar gesteld in artikel 326 Wetboek van Strafrecht."

Voorbeelden van oplichting zijn bijvoorbeeld:

 • Het bestellen van goederen op internet die vervolgens niet geleverd worden
 • Het versturen van spookfacturen  
 • Valse schade claimen bij de verzekering
 • Opgelicht op internet, bijvoorbeeld via een phishing mail

Lees meer over oplichting.

Fraudemeldpunt

Een bekende stichting is de fraude helpdesk (voorheen fraudemeldpunt) die als missie heeft het verhogen van de weerbaarheid tegen fraude en zoveel mogelijk te voorkomen dat Nederlandse burgers en bedrijven slachtoffer worden van fraude en oplichtingspraktijken. 

Uzelf aangeven bij de politie

Soms kan uw geweten gaan wroegen na het plegen van een strafbaar feit. Ook is het mogelijk dat de politie u op de hielen zit en u niet wilt dat u hardhandig wordt opgepakt in het bijzijn van uw familie. U kunt uzelf daarom aangeven bij de politie. Een LS Advocaat kan u bijstaan wanneer u voornemens bent uzelf aan te geven.

Tips bij verhoor door de recherche of politie:

 • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
 • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Pro deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis. 

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag