Selecteer een pagina

Stalking – Belaging

Stalking of belaging is een strafbaar feit waarbij iemand herhaaldelijk inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van iemand anders. Stalking komt neer op het stelselmatig lastigvallen van een persoon, bijvoorbeeld door te roddelen, te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen, te posten bij de woning, te bedreigen, of eigendommen te beschadigen. Het slachtoffer van stalking wordt in zijn of haar privacy aangetast, met de bedoeling om angst aan te jagen of iets aan te doen.

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn ervaren met bijstand aan verdachten van stalking en kunnen u daarom uitstekend bijstaand staan bij uw verweer, ook pro deo.

Ook slachtoffers van stalking hebben vaak recht op een (pro deo) advocaat.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-uitlevering

Heeft u te maken of wordt u beschuldigd van stalking? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Strafbare stalking

Stalking is strafbaar gesteld in artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht:

1. Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.

2. Vervolging vindt niet plaats dan op klacht van hem tegen wie het misdrijf is begaan.

In de meeste gevallen zijn stalkers mannen die vrouwen lastigvallen, maar er zijn ook vele andere situaties waarbij sprake is van stalking.

Er is pas sprake van het strafbare feit stalking wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan:

1. De stalking is structureel
2. De stalking is opzettelijk

Er is geen sprake van stalking wanneer twee mensen bijvoorbeeld ruzie hebben of wanneer de contacten wederzijds zijn.

p>Stalking gaat vaak samen met andere strafbare feiten. Daarbij kunt u denken aan:

Als de stalking een of meerdere van deze strafbare feiten als gevolg heeft, kan dat grote gevolgen hebben voor de strafmaat. Een advocaat strafrecht kan u vertellen wat u te wachten staat als u verdachte bent in een strafzaak en kan uw verdediging voeren.

Slachtoffers van stalking kunnen via een advocaat schadevergoeding eisen van de dader en mogen tijdens de zitting spreken (spreekrecht slachtoffers).

Straffen stalking

De straffen die wegens stalking door de rechter kunnen worden opgelegd variëren van werkstraffen van 24 uur tot gevangenisstraffen van één jaar, vaak met een voorwaardelijk deel om hulpverlening en toezicht mogelijk te maken. Ook de oplegging van een gebiedsverbod is mogelijk.

Voorkomen strafoplegging stalking

Wordt u verdacht van stalking of heeft u in verband met stalking een dagvaarding ontvangen, aarzel niet en schakel een ervaren strafrechtadvocaat in. Bij veroordeling kan schade (inclusief letselschade) op u worden verhaald.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.



  Upload hier uw dagvaarding



  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  In sommige gevallen is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

   

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.