Selecteer een pagina

Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is een schriftelijke oproep om op een bepaalde datum en tijdstip voor een bepaalde strafrechter te verschijnen. In de dagvaarding staat beschreven van welk strafbaar feit de verdachte wordt verdacht. Heeft u een dagvaarding ontvangen dan is het verstandig om direct een beroep te doen op één van de gespecialiseerde advocaten van LS Advocaten Strafrecht.

Voorbereiden verdediging met advocaat

Zodra u een dagvaarding heeft ontvangen dan kunt u samen met uw advocaat de verdediging gaan voorbereiden. Het strafproces mag uitsluitend gaan over de tenlastelegging zoals die in de dagvaarding staat. U kunt zijn gedagvaard voor diverse instanties, zoals de (economische) Politierechter, de meervoudige strafkamer en de kantonrechter.

Inhoud dagvaarding – Tenlastelegging

De tenlastelegging (ook wel telastelegging genoemd) is het onderdeel van de dagvaarding waarin de officier van justitie een exacte, juridische beschrijving geeft van een bepaalde strafbare gedraging van de verdachte. De tenlastelegging geeft een omschrijving van de overtreding of het misdrijf waarvan de verdachte wordt beschuldigd.

De Officier van Justitie zal moeten bewijzen dat het strafbare feit (ook wel aangeduid als delict) heeft plaatsgevonden en is gepleegd door verdachte. Hij moet in de tenlastelegging vermelden op welke datum en omstreeks welke tijd en op welke plaats het strafbare feit zou zijn begaan. Verder behelst de tenlastelegging de vermelding van de omstandigheden waaronder het feit zou zijn begaan.

Functies dagvaarding:

 • De verdachte weet waarvoor hij terechtstaat;
 • De dagvaarding vormt de grondslag voor het strafproces: de strafrechter beslist op basis van het feit zoals dat ten laste is gelegd of het bewijs is geleverd.

De Politierechter

De dagvaarding vermeldt voor welke rechter de zaak dient. Eenvoudige zaken worden door de politierechter behandeld. De politierechter is een alleensprekende rechter. De straffen die de politierechter oplegt zijn vaak boetes en taakstraffen, maar de politierechter mag ook gevangenisstraffen opleggen van maximaal één jaar. Ook kan de politierechter een voorwaardelijke straf opleggen. Het kenmerk van een voorwaardelijke straf is dat deze pas ten uitvoer wordt gelegd wanneer u tijdens de proeftijd opnieuw de fout in gaat.

Meervoudige kamer rechtbank

De meervoudige strafkamer oordeelt met drie rechters over meer ingewikkelde en zwaardere strafzaken. De meervoudige strafkamer kan bij veroordeling de maximale straf uitspreken die in het Wetboek van Strafrecht staat. De maximale straf die kan worden opgelegd varieert per strafbaar feit.

Onderzoek op verzoek verdediging

In verband met de verdediging van uw zaak is het soms van belang dat onderzoek wordt uitgevoerd zoals het horen van getuigen of ander feiten onderzoek. U hoeft niet te wachten op de dagvaarding voordat getuigen kunnen worden gehoord of een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksrechter voordat de behandeling ter zitting is begonnen. Een gerechtvaardigd belang moet wel aanwezig zijn bij deze verzoeken. Uw advocaat kan helpen bij het tijdig en goed gemotiveerd indienen van de verzoeken.

Oproepen van getuigen of deskundigen

De getuigen en deskundigen die u wilt laten oproepen dient u op te geven aan de Officier van Justitie. Dit moet gebeuren binnen de wettelijke termijnen. Dat is vooral belangrijk als die getuigen nog niet zijn gehoord door de politie of rechter-commissaris voordat de dagvaarding werd uitgebracht.

Het is niet altijd verstandig om getuigen op te roepen, zelfs als u onschuldig bent. Overlegt u hierover met uw advocaat en bepaal samen de te voeren strategie.

Pro deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3
  Z

  Nr. 1 strafrechtnetwerk

  Z

  Conform gedragsregels Nova

  Z

  Advocaten in heel Nederland