Selecteer een pagina

Wanneer krijg ik een strafblad?

Een strafblad is een registratie van de wetsovertredingen waar iemand voor veroordeeld is. Een strafblad wordt aangemaakt na veroordeling door een strafrechter voor een overtreding of een misdrijf.

Er vindt dan registratie plaats in het Justitieel Documentatie Register. De gegevens worden beheerd door de Justitiële Informatiedienst (JustID) te Almelo.

Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (WJSG)

Met de inwerkingtreding van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (WJSG) per 1 april 2004, is ook het zogenaamde strafregister vervallen en daarmee eigenlijk ook het ‘strafblad’. In dit strafregister werden alleen gegevens geregistreerd met betrekking tot onherroepelijke rechterlijke veroordelingen.

In het maatschappelijk leven wordt echter nog steeds het begrip ‘strafblad’ gebruikt, waaronder het volledige uittreksel justitiële documentatie wordt verstaan, oftewel het historisch overzicht van alle justitiële antecedenten.

Altijd strafblad bij misdrijf

Als u ouder bent dan 12 jaar volgt bij veroordeling voor een misdrijf altijd een strafblad.

Soms strafblad bij overtreding

Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht. Het gaat hier voor het grootste deel om verkeersovertredingen. Voor deze overtredingen hoeft u niet meteen voor de rechter te verschijnen en krijgt u geen strafblad.

Hoe lang blijft het strafblad bestaan

De tijd dat het strafblad blijft bestaan is 5 jaar voor overtredingen en 30 jaar voor misdrijven. Deze termijn gaat in na onherroepelijke afdoening van de strafzaak. De verjaringstermijn voor misdrijven kan onder sommige omstandigheden worden verlengd:

 • Bij zedendelicten (art. 240b t/m 250 Wetboek van Strafrecht) blijft het strafblad altijd bestaan en zelfs tot 20 jaar na het overlijden van de veroordeelde;
 • Bij veroordelingen op basis van het jeugdstrafrecht (art. 77g t/m 77gg Wetboek van Strafrecht) gelden meestal andere (mildere) criteria;
 • Bij oplegging van onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen langer dan drie jaar wordt de termijn van de straf opgeteld bij de periode van 30 jaar.

Gevolgen strafblad

Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn. Het hebben van een strafblad kan ook andere consequenties inhouden zoals bijvoorbeeld het niet verstrekken van een visum of dat een wapenvergunning of verblijfsvergunning wordt geweigerd.

Voorkomen strafblad

Het voorkomen van een veroordeling en van een strafblad is dus van groot belang. Word u verdacht van een strafbaar feit, neem dan direct contact op. Dan kan uw advocaat bijvoorbeeld gemotiveerd bezwaar te maken tegen een dagvaarding waardoor deze wellicht wordt ingetrokken door de Officier van Justitie. Maar als dat niet lukt en het strafproces doorgaat dan dient u zich te laten bijstaan door een goede en gespecialiseerde strafrechtadvocaat die tijdens de zitting zal trachten een veroordeling of strafoplegging te voorkomen. Op deze manier doet u er alles aan om een strafblad te voorkomen.

Strafblad opvragen

Officieel is je strafblad een uittreksel justitiële documentatie. Het wordt bewaard in het Justitieel Documentatie Register.

Je kan je eigen strafblad inzien. Om je strafblad op te vragen neem je schriftelijk contact op met de Justitiële Informatiedienst onder vermelding van minimaal je naam, adres, telefoonnummer en kopie van een geldig identiteitsbewijs.

Pro deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3
  Z

  Nr. 1 strafrechtnetwerk

  Z

  Conform gedragsregels Nova

  Z

  Advocaten in heel Nederland