Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Straffen en maatregelen

Bent u verdachte en wordt er vervolging ingesteld door de officier van justitie? Of heeft u binnen uw proeftijd opnieuw een misdrijf gepleegd? U loopt dan de kans dat u gestraft wordt of dat een maatregel wordt opgelegd.

Officier van Justitie
De officier van justitie is degene die een straf eist in de strafzaak of zelf een boete of andere straf oplegt middels een strafbeschikking. Bij een strafzaak voor de rechtbank is het altijd de rechter die de straf vaststelt wanneer de verdachte strafbaar is.

Soorten straffen

De straffen die in Nederland opgelegd kunnen worden zijn:

Straffen kunnen ook voorwaardelijk worden opgelegd met een proeftijd. De straf wordt dan niet uitgevoerd, tenzij u opnieuw in de fout gaat binnen de gestelde proeftijd.

In mindere mate kan ook het puntenrijbewijs worden gezien als een middel om te straffen als het tweede punt is behaald.

Soorten maatregelen
Naast een straf kan er ook een maatregel opgelegd worden. Het verschil tussen een straf en maatregel is dat er voor het opleggen van een maatregel de verdachte niet schuldig hoeft te zijn, bijvoorbeeld door ontoerekeningsvatbaarheid. De bekendste maatregelen zijn:

Maatregelen kunnen ook samen gaan met een straf.

Strafmaat
Wanneer er een strafzaak tegen u loopt, dan bepaalt de rechter de straf. Welke en of u straf krijgt hangt af van alle omstandigheden van het geval, waaronder de ernst van het feit, de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het eventuele strafblad.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag