Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Flessentrekkerij

Flessentrekkerij is een delict dat verwant is aan diefstal. Bij flessentrekkerij gaat het om het afnemen van goederen, waarbij de afnemer geen intentie heeft om te betalen.

Flessentrekkerij haalt regelmatig het nieuws. Hele bekende vormen zijn:

Bent u door de politie verhoord of aangehouden of heeft u een dagvaarding ontvangen omdat u wordt verdacht van flessentrekkerij? Wij helpen u  graag met de verdediging in uw strafzaak. De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in bijstand aan verdachten bij verdenking van vermogensdelicten als diefstal, fraude en flessentrekkerij. Ook pro deo!

Wat is flessentrekkerij

Flessentrekkerij is een vorm van oplichting en verschilt van diefstal. U neemt namelijk iets weg dat u wordt aangeboden en u voert opzettelijk de vereiste tegenprestatie (in de regel betaling) niet uit.

Wel is vereist dat er iets wordt meegenomen en dat het gaat om een goed. Het louter afnemen van een dienst zonder te betalen is geen flessentrekkerij. Een voorbeeld is het nemen van een taxi zonder daarvoor te betalen. Strafrechtelijk gezien is dat geen flessentrekkerij, maar een civielrechtelijke kwestie. Het taxibedrijf moet u tot betaling dwingen via het privaatrecht (wanprestatie, schadevergoeding etc.).

Wanneer u wordt verdacht van flessentrekkerij, dan maakt het soms niet uit dat u niet zelf de goederen heeft meegenomen en dat u de verdachte alleen heeft geholpen. Ook dan kunt uw worden aangehouden door de politie en kan de Officier van Justitie vinden dat er voldoende bewijs tegen u is voor een veroordeling.

Artikel 326a Wetboek van Strafrecht

In artikel 326a van het Wetboek van Strafrecht staat flessentrekkerij als volgt omschreven:

"Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie."

In deze definitie is ook het element "beroep of gewoonte" opgenomen. Is hiervan geen sprake dan betreft het eerder een civielrechtelijke kwestie, namelijk wanprestatie. Bij het ontbreken van beroep of gewoonte kan ook sprake zijn van oplichting. De flessentrekker doet zich voor in een valse hoedanigheid, een van betalende klant.

Straffen flessentrekkerij

De straf op flessentrekkerij kan bestaan uit een werkstraf maar zeker ook uit gevangenisstraf. Dit hangt onder andere af van de omvang van de zaak. Wanneer u vaker dit strafbare feit heeft gepleegd, dan wordt er in de regel een zwaardere straf opgelegd (recidivist).

Pro deo advocaat

Meestal is het mogelijk om flessentrekkerij op basis van pro deo te behandelen. Uw pro deo advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis. 

Ga terug naar hoofdpagina Diefstal/Fraude

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag