Selecteer een pagina

Witwassen

Geld dat uit de misdaad afkomstig is, kan niet zomaar worden uitgegeven in het financiële verkeer. De overheid, bedrijven en de fiscus gaan vragen stellen wanneer iemand ineens beschikt over grote sommen geld of een enorme aankoop doet. De herkomst van het geld wordt daarom verhuld en het geld wordt (in delen) in het verkeer gebracht.

Bent u door de politie verhoord of aangehouden of heeft u een dagvaarding ontvangen omdat u wordt verdacht van het witwassen van geld? Diverse van de advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht hebben zich toegelegd (zijn specialist) op het gebied van financieel strafrecht en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer bij justitie, soms ook pro deo.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-financieel

Wat is witwassen?

Het witwassen van geld houdt in dat men de oorsprong van vermogensvoordelen wil verduisteren. Het geld kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van mensenhandel, drugshandel, illegale prostitutie, zwarte geldstromen uit een horeca onderneming, (sociale) fraude of diefstal. Een nieuw fenomeen is de geldezel. Ook deze is strafbaar.

Het witwassen verloopt meestal via drie stappen:

 • Plaatsing. Het geld wordt in het financiële verkeer gebracht.
 • Versluiering. In deze stap wordt de herkomst van het geld versluierd, door verschillende ingewikkelde transacties uit te voeren. Vaak vindt deze stap plaats in het buitenland waar de financiële controles gebrekkig zijn.
 • Integratie. Het vermogen is weer beschikbaar in het normale financiële systeem en gaat als ‘wit’ door het leven. De herkomst is verhuld.

Illegaal verkregen geldsommen

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geldsommen te verbergen. Het doel van witwassen is het illegaal verkregen vermogen te kunnen besteden en investeren zonder dat bewezen kan worden dat het van criminele afkomst is en te voorkomen dat het geld door justitie in beslag wordt genomen. Het witwassen van geld is een misdrijf en de rechter kan u hiervoor maximaal een gevangenisstraf van zes jaar of een geldboete opleggen. U heeft dus te maken met een serieuze confrontatie met justitie. Schakel dan ook direct de expertise in van een in witwassen gespecialiseerd advocaat om samen met de advocaat uw verweer voor te bereiden.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Straffen witwassen van geld – Artikel 420bis Wetboek van Strafrecht

  Witwassen is een misdrijf. Dit betekent dat u vervolgd kan worden en zelfs tot een gevangenisstraf veroordeeld kunt worden.

  • Als schuldig aan witwassen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 6 jaren of geldboete van de vijfde categorie:
   • hij die van een voorwerp de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding of de verplaatsing verbergt of verhult, dan wel verbergt of verhult wie de rechthebbende op een voorwerp is of het voorhanden heeft, terwijl hij weet dat het voorwerp, onmiddellijk of middellijk, afkomstig is uit enig misdrijf;
   • hij die een voorwerp verwerft, voorhanden heeft, overdraagt of omzet of van een voorwerp gebruik maakt, terwijl hij weet dat het voorwerp, onmiddellijk of middellijk, afkomstig is uit enig misdrijf.
  • Onder voorwerpen worden verstaan alle zaken en alle vermogensrechten.

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Financieel strafrecht