Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Wapendelicten

De Wet wapens en munitie reguleert het wapen- en munitiebezit en handel in Nederland en zorgt ervoor dat de schadelijke effecten van wapenbezit worden gereduceerd. De wet bepaalt wat wapens zijn en in welke categorie ze vallen.

Als u zonder daartoe gerechtigd te zijn bepaalde wapens of munitie bezit, kunt u worden aangehouden of worden verhoord door de politie. Verboden wapenbezit kan leiden tot een veroordeling en strafblad.

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht beschikken over uitgebreide expertise op het gebied van wapendelicten en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer tegen justitie, ook pro deo.

Wapenbezit Nederland

In beginsel is het bezit van (vuur-)wapens verboden krachtens de Wet wapens en munitie. Pistolen, stiletto messen, geweren en katapulten zijn voorbeelden van wapens die verboden zijn. Ook minder voor de hand liggende voorwerpen kunnen wapens zijn, zoals zwaar vuurwerk dat niet op de markt is toegelaten. Een eenvoudig keukenmes kan ook als wapen worden aangemerkt als u dat bij u draagt in een bepaalde setting (tijdens een voetbalwedstrijd of in een gevecht).

Als u een wapen bezit zonder daartoe - via een vergunning - gerechtigd bent, is er sprake van illegaal wapen- of munitiebezit. Wanneer u wordt aangehouden voor illegaal wapenbezit of illegale wapenhandel of verboden vuurwerkbezit kan een gevangenisstraf of boete worden opgelegd. Welke straf u krijgt opgelegd hangt af van alle feiten en omstandigheden. Een strafrechtadvocaat kan u vertellen wat u te wachten staat als u verdachte bent in een wapenzaak.

Daarnaast kan het verboden wapenbezit ook ten laste worden gelegd als u voor een ander delict voor de strafrechter moet komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een gewapende overval, bedreiging of moord/doodslag.

Verboden wapenbezit straf 

Er zijn hoge straffen voor het bezitten en verhandelen van wapens. De laatste jaren zijn er vanuit de overheid ook steeds strengere eisen gekomen voor wapenbezit. 

De maximumstraffen lopen uiteen van 9 maanden en 4500 euro tot acht jaar en 45.000 euro voor het beroepsmatig illegaal handelen in wapens. De precieze strafmaat hangt van veel factoren af en is per situatie anders. Neem contact op met een strafrechtadvocaat voor gedegen juridisch advies.

Vrijstelling

Niet voor iedereen is wapen- en munitiebezit verboden. Bepaalde groepen hebben een vrijstelling, bijvoorbeeld sportschutters en jagers, mits zij over de juiste papieren beschikken. LS Advocaten Strafrecht behandelt onder meer de volgende soort zaken:
Er zijn speciale regels voor deelnemers aan Airsoft. De wapens die voor deze sport gebruikt worden lijken zoveel op echte wapens dat ze onder de wet Wapens en Munitie vallen. 

Pro deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis. 

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag