Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Vrijheidsbenemende straffen

Bij een veroordeling kan u een vrijheidsbenemende straf opgelegd worden. In concreto houdt dit in dat u in uw bewegingsvrijheid wordt beperkt, doordat u een bepaalde tijd in de gevangenis moet doorbrengen. Een gevangenisstraf kan alleen opgelegd worden bij het plegen van een misdrijf en alleen door de rechter. De Wet OM-afdoening geeft geen bevoegdheden aan de officier van justitie om een vrijheidsbenemende straf op te leggen.

Gevangenisstraf
De gevangenisstraf is een hoofdstraf, naast de hechtenis, geldboete en taakstraf. Een gevangenisstraf kan ook voorwaardelijk worden opgelegd. U hoeft dan niet naar de gevangenis, wanneer u zich houdt aan de gestelde voorwaarden binnen de proeftijd. Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar) of levenslang. In Nederland is een levenslange gevangenisstraf ook levenslang, dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. De enige manier om dan eerder vrij te komen is door gratie van de koningin.

Of u een gevangenisstraf of een andere straf opgelegd krijgt, hangt af van het strafbare feit en alle andere omstandigheden, zoals de persoonlijke omstandigheden van de verdachte of de ernst en de aard van het strafbare feit. 

Hechtenis
Hechtenis is vergelijkbaar met de gevangenisstraf. Ook hier moet u een tijd in een penitentaire inrichting verblijven. Hechtenis kan in beginsel niet langer bedragen dan één jaar. In tegenstelling tot de gevangenisstraf kan hechtenis ook opgelegd worden bij overtredingen. De hechtenis wordt nauwelijks opgelegd en de kans is ook groter dat een andere straf opgelegd wordt.

Advocaat strafrecht
Wanneer u verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, is het verstandig een advocaat in te schakelen. Ook als u meent dat de opgelegde straf te hoog of onterecht is. U kunt dan in hoger beroep.

Ga terug naar overzicht Straffen en maatregelen

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag