Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Taakstraf

Een taakstraf is een hoofdstraf. Andere hoofdstraffen zijn: gevangenisstraf, hechtenis en de geldboete. Wanneer u veroordeeld wordt door de rechter vanwege het plegen van een strafbaar feit, dan is het mogelijk dat u een taakstraf wordt opgelegd.

Twee soorten taakstraffen
Een taakstraf is te onderscheiden in een werkstraf en een leerstraf.

Werkstraf
De werkstraf houdt in dat u in uw vrije tijd arbeid moet verrichten. Vanzelfsprekend krijgt u hier niet voor betaald. Reclassering Nederland verzorgt de exploitatie en het toezicht van de werkstraf. U verricht arbeid ten dienste van de samenleving. Een werkstraf kan maximaal 240 uur bedragen. Als de officier van justitie u via de Wet Afdoening OM een werkstraf oplegt, dan bedraagt deze maximaal 120 uur.

Leerstraf (gedragstrainingen)
De leerstraf als zodanig kennen we in Nederland sinds een tijdje niet meer. Tegenwoordig wordt met een leerstraf een gedragstraining bedoeld. Wat voor leerstraf er wordt opgelegd, hangt af van het delict dat gepleegd is. Een aantal voorbeelden van dergelijke trainingen zijn:

  • Dader-slachtoffer-leerproject
  • Dagtrainingsprogramma
  • Sociale Vaardigheidstraining voor Groepen
  • Training Agressiebeheersing
  • Taakstraf Alcoholdelinquentie

Wanneer krijgt u een taakstraf?
Of u een taakstraf of een andere taakstraf krijgt, hangt af van alle omstandigheden van het geval. Zo kan het voorkomen dat een rechter een taakstraf passender vindt dan een celstraf, bijvoorbeeld omdat de verdachte een vaste baan, kinderen en een huis heeft. Op die manier past een taakstraf beter als straf, omdat ander de veroordeelde zijn baan kwijt te raken, waardoor er een hogere kans op recidive (herhaling) bestaat. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de soort zaak bepalen welke straf er opgelegd wordt.

Advocaat strafrecht
Een advocaat kan voor u van betekenis zijn voor het aanvoeren van een strafmaatverweer. Wanneer u verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, is het verstandig een advocaat in te schakelen. Ook als u meent dat de opgelegde straf te hoog of onterecht is. U kunt dan in hoger beroep.

Ga terug naar overzicht Straffen en maatregelen

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag