Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Sociale recherche

Wanneer u gebruikt maakt van sociale voorzieningen is het mogelijk dat de sociale recherche bij u langskomt ter controle. Het doel hiervan is om te weten te komen of u niet teveel geld krijgt, of dat u helemaal geen recht hebt op een sociale voorziening. Een vaak voorkomende soort fraude is bijstandsfraude.

Controles
Wanneer een gemeente vermoedt dat een inwoner uitkeringsfraude heeft gepleegd, kan de sociale recherche overgaan tot controles en een eventueel (strafrechtelijk)onderzoek. De recherche stelt op basis van de onderzoeksresultaten een rapport op. De uitkomst kan zijn dat u geen recht heeft op een uitkering, of niet het juiste bedrag ontvangt.

Bevoegdheden
De sociale recherche is bevoegd om u te verhoren en om te 'posten'. Dit laatste houdt in dat men voor uw huis kan gaan staan om te kijken of u een partner of kinderen hebt. Dit kan van belang zijn of u aanspraak kunt maken op een sociale uitkering of voorziening. Als u misbruik maakt van een uitkering, dan maakt u zich schuldig aan uitkeringsfraude.

Vervolging
Wanneer de rechercheur voldoende bewijs heeft voor een eventuele vervolging, doet men via het opgemaakte rapport aangifte bij de officier van justitie (OvJ). De OvJ bepaalt vervolgens of er echt tot vervolging wordt overgegaan en of u bij de rechter moet komen.

Pro deo advocaat
Als u een laag inkomen heeft, is het vaak mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar overzicht bijzondere opsporing

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag