Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Slachtoffer - Schadevergoeding

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een overtreding of misdrijf dan dient u hiervan altijd eerst aangifte te doen bij de politie

Bent u slachtoffer geworden van een strafbaar feit, bijvoorbeeld een mishandeling? Een advocaat van LS Advocaten Strafrecht kan u bijstaan in uw verzoek om een schadevergoeding voor geleden (letsel-) schade.

Politie en officier van justitie 

Als de politie uw zaak als slachtoffer niet kan afhandelen dan wordt het proces verbaal doorgestuurd aan de officier van justitie. De officier van justitie heeft drie mogelijkheden in zijn besluitvorming:

  • Hij kan de verdachte vervolgen. Er volgt dan een zitting bij de strafrechter;
  • De officier van justitie kan de verdachte een schikking aanbieden. De verdachte wordt niet verder vervolgd. Hij dient alleen een schikkingsbedrag betalen en/of schadevergoeding aan het aan u. De wordt ook wel 'transactievoorstel' genoemd;
  • Als er onvoldoende bewijs is tegen het slachtoffer dan besluit de officier van justitie om de zaak niet verder te vervolgen en deze te seponeren.

Advocaat slachtoffer schadevergoeding

Als slachtoffer kunt u zich voegen in het strafproces dat tegen verdachte wordt gehouden. Op deze manier kunt u samen met uw advocaat in het strafproces de schade verhalen op de verdachte. De rechter zal dan uitspraak doen tijdens de zitting tegen verdachte en ook of u in aanmerking komt voor toewijzing van schadevergoeding. Ook letselschade kan worden vergoed.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van het eisen van een schadevergoeding, over de hoogte van een eventuele schadevergoeding en weten wat uw rechten zijn? Neem dan contact op voor juridisch advies en bespreek de mogelijke vervolgstappen.

Spreekrecht en/of persoonlijk gesprek met officier van justitie

Voor bepaalde ernstige misdrijven is het mogelijk dat u als slachtoffer een persoonlijk gesprek krijgt met de officier van justitie; onze advocaten strafrecht kunnen u daarover informeren.

Alleen bij bepaalde delicten is het mogelijk dat u als slachtoffer spreekrecht krijgt tijdens de zitting voor de rechter. Ook is in bepaalde gevallen mogelijk dat u een schriftelijke slachtofferverklaring laat opmaken welke tijdens de zitting wordt voorgelezen of wordt toegevoegd aan uw dossier.

U kunt als slachtoffer worden opgeroepen om te getuigen tijdens de zitting of in het gerechtelijk vooronderzoek;

Besluit om niet te vervolgen 

Indien de officier van justitie besluit om de verdachte niet verder te vervolgen dan kunt u als slachtoffer hiertegen bezwaar maken bij het Gerechtshof (art. 12 Wetboek van Strafvordering). Onze advocaten kunnen u hierbij adviseren en bijstaan bij de verdere procedure.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag