Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Puntenrijbewijs en beginnersrijbewijs

Het puntenrijbewijs is een rijbewijs met een strafsysteem. Het geldt voor alle bestuurders van motorvoertuigen. Via het puntensysteem kunt u punten toegekend krijgen wanneer u onder invloed achter het stuur hebt gezeten.

Het beginnersrijbewijs is het rijbewijs dat speciale regelgeving kent als het gaat om beginnende bestuurders. Ook hier is voorzien in een systeem met strafpunten.

De aangesloten LS strafrechtadvocaten staan bestuurders bij indien zij hun rijbewijs zo snel mogelijk terug willen vorderen of wanneer zij voor de rechter moeten komen na een verkeersovertreding.

Regeling en strafpunten puntenrijbewijs
U krijgt een punt toegekend als u onder invloed hebt gereden en de politie u heeft aangehouden. Voor dit strafbare feit krijgt u één strafpunt toegekend. Wanneer u binnen vijf jaar voor de tweede keer rijdt onder invloed en de politie constateert dit, dan krijgt u een tweede punt. Na de toekenning van het tweede punt bent u het rijbewijs kwijt.

Het puntenrijbewijs geldt voor alle personen die een rijbewijs hebben. Dus zowel voor beginnende als ervaren bestuurders.

Gevolgen tweede strafpunt
Na toekenning van het tweede strafpunt bent u het rijbewijs kwijt. Het rijbewijs wordt ongeldig verklaard. Dit heeft als consequentie dat u geen voertuig meer mag besturen en opnieuw rijexamen moet doen. Bovendien krijgt u ook een rijontzegging opgelegd, waardoor het enige tijd kan duren voordat u opnieuw examen kunt doen.

Wilt u de beslissing of gestelde overtreding aanvechten? De bij LS aangesloten strafrechtadvocaten staan u bij. Ook in de rechtbank.

Beginnersrijbewijs
Het puntenrijbewijs wordt vaak verward met het beginnersrijbewijs. Deze laatste is het rijbewijs dat alleen geldt voor beginnende bestuurders (tot vijf of zeven jaar rijervaring). Tegen beginnende bestuurders wordt strenger opgetreden. Na de derde verkeersovertreding en toekenning van het derde strafpunt kan bijvoorbeeld het rijbewijs worden ingevorderd. Consequentie is dat de bestuurder een rijvaardigheidsonderzoek moet afleggen bij het CBR. Uiteraard voor eigen rekening. Indien dit onderzoek niet wordt afgelegd, zal het rijbewijs ongeldig worden verklaard. Er zal opnieuw een rijexamen afgelegd moeten worden als de bestuurder weer wil gaan rijden.

Gedragingen en strafpunten
Niet alle verkeersovertredingen tellen echter mee voor de toekenning van strafpunten. Alleen voor de volgende gedragingen kan een strafpunt worden toegekend:

  • Bumperkleven met een hoge snelheid
  • Ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 40 kilometer per uur te hard op autosnelwegen en meer dan 30 kilometer per uur te hard op andere wegen);
  • Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer;
  • Het veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet goed opvolgen van de verkeersregels;
  • Het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Er kunnen alleen strafpunten worden opgelegd als de politie u heeft aangehouden. Een strafpunt op kenteken is dus niet mogelijk. Altijd moet geconstateerd worden dat de beginnende bestuurder daadwerkelijk het voertuig bestuurde.

Advocaat verkeersdelicten
Is uw rijbewijs ongeldig verklaard of ingevorderd? Wilt u uw rijbewijs zo snel mogelijk terug hebben? De LS advocaten strafrecht helpen u graag. Ook pro deo.

Ga terug naar hoofdpagina Verkeersmisdrijven

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag