Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Medisch strafrecht

Het medische strafrecht omvat alle strafzaken waarbij het gaat om een medisch aspect. Het gaat vaak om een persoon die werkzaam is in de gezondheidszorg en die ondeskundig of onbevoegd medische handelingen uitvoert die een strafbaar feit oplevert in de zin van het Wetboek van Strafrecht.

Het openbaar ministerie vervolgt onder meer de volgende soort zaken: 

  • Een foute medicatie-toediening door een arts of verpleegkundige;
  • Een fout uitgevoerde operatie door een arts;
  • Een alternatief genezer die een bepaalde behandeling voorschrijft terwijl hij of zij daarvoor niet de nodige deskundigheid heeft;
  • Een alternatief genezer die mensen van de reguliere gezondheidszorg afhoudt;
  • Euthanasie door onbevoegde.

Medische strafzaken komen weinig voor in Nederland. Het openbaar ministerie start ongeveer 25 zaken per jaar.

Diverse advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in het medisch strafrecht en staan artsen bij die vervolgd worden vanwege het plegen van een vermeend strafbaar feit. Daarnaast kunnen zij ziekenhuizen bijstaan ingeval de politie een onderzoek instelt. Relevante vraagstukken zijn dan of de politie bijvoorbeeld patiëntendossiers mag inzien. Dit kan in strijd zijn met het medisch beroepsgeheim. Ook de rechtspositie van het ziekenhuis en de arts zelf kunnen onduidelijk zijn bij een verdacht sterfgeval.

Vergoeding letselschade door verdachte/dader
Degene die schade bij een ander veroorzaakt moet deze vergoeden. In het strafrecht en dus ook in strafzaken is dit niet anders. Als slachtoffer kunt u zich voegen in de strafzaak. Dit houdt in dat u wordt betrokken in de strafzaak en uw schadevergoedingsvordering kunt indienen bij de officier van justitie. De officier zal tijdens de zitting het bedrag eisen van de verdachte. Het is de rechter die bepaalt of uw schade in aanmerking komt voor vergoeding.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag