Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Identiteitsfraude en identiteitsdiefstal

Identiteitsfraude is een vorm van fraude waarbij een ander onrechtmatig gebruik maakt van iemand zijn identiteit. Hierbij worden gestolen gegevens gebruikt voor en ten behoeve van een derde.

U kunt hierbij denken aan het aangaan van overeenkomsten, koop op afbetaling, leningen en telefoonabonnementen. Identiteitsfraude bestaat vaak uit een aaneenschakeling van strafbare feiten verduistering, oplichting, fraude en diefstal. De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht beschikken over alle nodige kennis om uw zaak tot een goed einde te brengen.

Identiteitsdiefstal

Vóór het tot plegen van identiteitsfraude komt, zullen de gegevens eerst moeten worden gestolen (identiteitsdiefstal). De meest voorkomende vormen van identiteitsdiefstal zijn:

 

  • Misbruik van kopieën (daar waar u een kopie paspoort, rijbewijs of een ander identiteitsbewijs moet afstaan)
  • Phishing
  • Via inbraak en diefstal van paspoorten of identiteitskaarten
  • Skimming
  • Onderschepping van post

Met de gestolen informatie wordt door de dief fraude, oplichting en valsheid in geschrifte gepleegd. Doordat alle handelingen op de naam van het slachtoffer worden gepleegd, wordt het slachtoffer (financieel) gedupeerd en kan de fraude vergaande consequenties hebben.

Ook de partijen waar zaken worden gekocht of worden gehuurd op naam van een ander worden gedupeerd, omdat zij zelden worden betaald. Een LS advocaat treedt ook op namens slachtoffers om hun schade vergoed te krijgen.

Identiteitsfraude strafbaar - strafrecht

Identiteitsfraude kan meerdere delicten inhouden. In het Wetboek van Strafrecht komt identiteitsfraude niet als zodanig voor. Dit betekent niet dat de dader niet gestraft kan worden. Onder meer de volgende artikelen worden toegepast op identiteitsfraude en bepalen de straf:

 

(Art - naam - maximale celstraf)

Welk delict ten laste wordt gelegd hangt af van alle feiten en omstandigheden van het geval. Identiteitsfraude is in alle gevallen een misdrijf en de rechter kan u een gevangenisstraf, taakstraf of een geldboete opleggen. U heeft dus te maken met een serieuze confrontatie met justitie. Schakel dan ook direct de expertise in van een in fraude gespecialiseerde advocaat om samen met de advocaat uw verdediging voor te bereiden. 

Advocaat identiteitsfraude

Bent u aangehouden vanwege identiteitsfraude of diefstal? Of bent u uitgenodigd om voor verhoor op het politiebureau te komen? Raadpleeg te allen tijde een gespecialiseerde advocaat aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht. Neem contact op.

 

Slachtoffer van identiteitsdiefstal

Voorkomen is vaak beter dan genezen. Bent u toch slachtoffer en is uw identiteit misbruikt dan kan dat ook voor u vervelende gevolgen hebben. Aangezien het om uw gegevens gaat kunnen benadeelden bij u aankloppen. Ook justitie en politie kunnen in de veronderstelling zijn dat u strafbare feiten heeft gepleegd terwijl dat dus eigenlijk een crimineel is die uw gegevens misbruikt heeft.

Bent u onderwerp van onderzoek door politie en justitie dan is het raadzaam om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen en de mogelijke gevolgen in kaart te brengen. Dan kan er ook een strategie besproken worden met als doel het bewijzen van de identiteitsdiefstal en uw onschuld.

Pro deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

 

Ga terug naar hoofdpagina Fraude

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag