Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


FIOD-ECD

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Economische Controledienst zijn onderdeel van de Belastingdienst en zien toe op fiscale delicten.

De fiscale delicten waarmee de FIOD-ECD zich bezighoudt betreft voornamelijk fiscale, financiële- en economische fraude. Ze werken aan de volgende doelen:

  • het tegengaan van fiscale, financiële en economische fraude;
  • het waarborgen van een integer beroeps- en bedrijfsleven;
  • de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.

FIOD Onderzoek

De FIOD-ECD kan op verschillende manieren een strafbaar feit op het spoor komen. Dit kan door een melding van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Ook particulieren en bedrijven kunnen fraude melden aan de FIOD-ECD.

Bevoegdheden 

De FIOD-ECD heeft verschillende bevoegdheden. Zo kunnen zij uw telefoon af laten tappen. Bij uw bedrijf binnenvallen, observeren en verdachten verhoren. Ook kunnen er geschriften in beslag worden genomen. Hierbij kunt u denken aan de administratie. Ook digitale inbeslagname is mogelijk.

Opsporing strafbare feiten

De FIOD-ECD houdt zich onder meer bezig met de opsporing van de volgende strafbare feiten:

De FIOD is in het verleden ook bij verschillende geruchtmakende zaken betrokken geweest:

  • onderzoeken bij horecaketen Van der Valk
  • de zaak Ahold
  • zaken tegen voetbalclubs

Vervolging

Het functioneel parket is als onderdeel van het Openbaar Ministerie als opdrachtgever betrokken bij de onderzoeken. Een onderzoek kan uitmonden in een proces-verbaal waarbij het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt of iemand vervolgd wordt. Dit hangt af of er wel genoeg bewijs is en of een vervolging wel nodig of wenselijk is. 

FIOD ECD straffen

De taken van de FIOD zijn vrij breed aangezien ze op verschillende terreinen actief zijn. De straffen zijn afhankelijk van het soort delict dat gepleegd is en deze kunnen variëren van een geldboete tot een gevangenisstraf.

Advocaat strafrecht

Heeft u een controle gehad waarna er een onderzoek naar u gestart is? Neem dan contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van LS Advocaten Strafrecht. Zij staan u graag bij.

Ga terug naar hoofdpagina bijzondere opsporing

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag