Selecteer een pagina

Verduistering

Verduistering is simpelweg het niet teruggeven of retourneren van goederen die u rechtmatig tot uw beschikking had. Verduistering is een misdrijf en kan worden bestraft met een celstraf, taakstraf of forse geldboete.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-diefstal

Verschil verduistering en diefstal

Verduistering lijkt sterk op diefstal. Er is echter een fundamenteel verschil. Bij de diefstal neemt u iets weg dat niet aan u toebehoort. U heeft het goed niet rechtmatig in uw bezit. Verduistering draait juist om het feit dat u iets rechtmatig in uw bezit heeft, maar niet teruggeeft. Een goed voorbeeld van verduistering is het niet terugbrengen van een boek naar de bibliotheek. U mocht het boek lenen waardoor u rechtmatig houder was van het boek. Door het niet terugbrengen maakt u zich schuldig aan verduistering. Dit gesimplificeerde voorbeeld wordt meestal niet strafrechtelijk vervolgd. Dit is anders wanneer het gaat om het niet terugbrengen van een huurauto, het als penningmeester verduisteren van grote sommen geld of het als magazijnmedewerker meenemen van goederen voor eigen gebruik.

Passen we het hierboven gegeven voorbeeld van het boek toe op de diefstal, dan moet het boek worden gestolen. Daar is sprake van wanneer bijvoorbeeld iemand het boek uit de bibliotheek meeneemt, terwijl hij of zij geen lid is van die bibliotheek. De dief was hoe dan ook niet gerechtigd op het gebruik of het meenemen van het boek.

Verduistering – strafrecht

In artikel 321-325 staat verduistering als volgt omschreven: “Verduistering is het zich opzettelijk wederrechtelijk toe-eigenen van een goed dat aan een ander toebehoort welk goed men anders dan als gevolg van een misdrijf onder zich heeft”. Verduistering is een misdrijf en de rechter kan u een gevangenisstraf van drie jaar of een geldboete opleggen.

Het is mogelijk dat u een hogere straf wordt opgelegd als er sprake is van gekwalificeerd misdrijf. Daarvan is sprake bij verzwarende omstandigheden:

 • Verduistering uit hoofde van beroep (vier jaren celstraf). Denk aan de accountant die geld wegsluist naar eigen rekeningen.
 • Verduistering met het oogmerk van voorbereiding van een terroristisch misdrijf (vier jaren celstraf).
 • Verduistering uit hoofde van beroep én met terroristisch oogmerk (vijf jaren en vier maanden celstraf)
 • Verduistering door een curator, voogd of vereffenaar van een nalatenschap (erfenis) (vijf jaren celstraf)

U heeft dus te maken met een serieuze confrontatie met justitie. Schakel dan ook direct de expertise in van een in verduistering gespecialiseerde advocaat om samen met de advocaat uw verweer voor te bereiden.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Gevolgen en bijkomende moeilijkheden

  Naast de celstraf, taakstraf of geldboete zijn er bijkomende moeilijkheden en gevolgen denkbaar wanneer u wordt veroordeeld voor verduistering. Een aantal gevolgen:

  • Ontslag wanneer u op uw werk iets heeft verduisterd
  • Strafblad (aantekeningen in justitiële documentatie)
  • Stop uitkering (wanneer u een celstraf krijgt opgelegd)
  • Moeilijker krijgen nieuwe baan door weigering verklaring omtrent het gedrag (VOG)

  Een advocaat aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht kan u tijdens uw strafproces bijstaan om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Van vrijspraak tot strafreductie, een LS Advocaat zal er alles aan doen om u zover mogelijk uit de ellende en strafrechtelijke molen te houden.

  Pro deo advocaat

  In sommige gevallen is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Diefstal

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.