Selecteer een pagina

Heling

Heling is het afnemen, verkopen of verhandelen van goederen die uit diefstal afkomstig zijn. Het doel van de meeste diefstallen is om de goederen door te verkopen. Degene die de goederen afneemt en/of eventueel doorverkoopt is de heler. De dief zelf is geen heler (heler-steler-regel). Heling komt voor in twee smaken:

 • Opzetheling: de heler wist van de criminele herkomst
 • Schuldheling: de heler zou een vermoeden moeten hebben van de criminele herkomst

Op heling staat een maximale celstraf van vier jaar. Een advocaat strafrecht staat u bij als u als dief of heler bent aangehouden en voor de rechter moet komen.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-diefstal

Bent u beschuldigd van heling? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Opzetheling

Opzetheling houdt in dat een heler moedwillig goederen onder zich heeft die uit diefstal afkomstig zijn. De strafwet stelt het voorhanden hebben, overdragen of het vestigen van een persoonlijk recht op of een zakelijk recht ten aanzien van een goed, strafbaar. Belangrijk is dat de heler ten tijde van de verwerving van het goed of het voorhanden krijgen daarvan, wist dat het goed door een misdrijf verkregen is.

De maximale straf op opzetheling bedraagt vier jaar celstraf of een geldboete van de vijfde categorie.

Schuldheling

De strafbaarstelling van schuldheling stelt dezelfde gedragingen strafbaar, maar verschilt op het gebied van de intentie van de heler. Bij schuldheling gaat het immers om: het redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het goed door een misdrijf is verkregen. Daar wordt sneller aan voldaan dan wanneer men wist dat het goed door een misdrijf verkregen is. Van schuldheling kan bijvoorbeeld sprake zijn als u een autoradio via Marktplaats koopt, waarbij door de verkoper een absurd lage prijs wordt gehanteerd. In die gevallen kunt u redelijkerwijs vermoeden dat het goed uit een misdrijf afkomstig is. Als een marktconforme prijs wordt gevraagd is het risico dat u met een gestolen goed te maken heeft minder groot.

De maximale straf op schuldheling bedraagt één jaar celstraf of een geldboete van de vijfde categorie.

Heler-steler-regel

Bij heling draait het om de verhandeling van goederen die uit diefstal afkomstig zijn. De dief zelf kan geen heling ten laste worden gelegd. Dit is de heler-steler-regel. De dief kan geen heler zijn van goederen die hij zelf heeft gestolen.

De witwasser kan daarentegen wel witwassen ten laste worden gelegd als hij het witgewassen geld onder zich houdt. Witwassen heeft daarmee zelfstandige strafwaardigheid.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Tips bij aanhouding verhoor

  Als u (op heterdaad) wordt betrapt op het plegen van diefstal of heling, zult u meegenomen naar het politiebureau om verhoord te worden. Dit eerste verhoor is het meest belangrijke verhoor en veel verdachte leggen meteen een belastende verklaring af. Een eenmaal gedane verklaring kan moeilijk meer onderuit gehaald worden. Let daarom altijd op uw woorden en wacht eerst het advies van een advocaat af!

  Tips bij verhoor door de recherche of politie:

  • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
  • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Een advocaat van LS Advocaten Strafrecht staat u bij in uw verweer wanneer u te maken heeft met een verdenking van heling. Wanneer u tijdig een advocaat inschakelt, dan heeft de advocaat voldoende tijd om alle processtukken op te vragen en eventuele getuigen op te roepen. Heeft u een dagvaarding ontvangen? Schakel dan direct een in heling gespecialiseerde advocaat strafrecht in.

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Diefstal