Selecteer een pagina

Deelname aan criminele organisatie

Bent u aangehouden of verhoord in verband met een vermeende deelname aan een criminele organisatie? Heeft u deelgenomen aan criminele activiteiten? Of maakte u deel uit van een (jeugd)bende? De deelname aan een criminele organisatie is verboden en kan u tot wel zes jaar celstraf opleveren. Neem contact op met een advocaat strafrecht indien u een dagvaarding of uitnodiging voor verhoor heeft ontvangen.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-diefstal

Wordt u beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie? Wij helpen u.

Hier vind u meer informatie:

Deelname aan criminele organisatie

De deelname aan een criminele organisatie is een zelfstandig delict. Dit houdt in dat u deel kunt nemen aan een dergelijke organisatie, terwijl u nog geen ander strafbaar feit heeft gepleegd. Het artikel luidt:

Artikel 140 Wetboek van Strafrecht
Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Het delict bestaat uit drie onderdelen:

 • De deelneming
 • Het oogmerk
 • Organisatiebegrip

Deelneming
Allereerst zult u moeten deelnemen aan een criminele organisatie. Met deelnemen wordt bedoeld dat u een aandeel in de organisatie moet hebben of de gedragingen van de organisatie ondersteunt. Het is niet vereist dat u alle overige leden kent of daarmee heeft samengewerkt. Aan dit vereiste wordt daarom snel voldaan. Een voorbeeld: het wachten in de vluchtauto met lopende motor is deelneming.

Oogmerk van de organisatie
Naast het deelnemen moet de organisatie het oogmerk hebben tot het plegen van misdrijven. Het oogmerk is het naaste doel. Het doel van de organisatie moet zijn het plegen van misdrijven. Deze misdrijven hoeven nog niet gerealiseerd te zijn. Het duurzame en gestructureerde karakter van de samenwerking kan dit oogmerk bewijzen. Het oogmerk veronderstelt opzet. Dit houdt in dat de organisatie strafbare feiten wil (gaan) plegen. Dit onderscheidt de organisatie van een normale organisatie zoals een vereniging.

Organisatiebegrip
Het laatste onderdeel betreft de organisatie. Wat is een organisatie? Van een organisatie is sprake wanneer het gaat om een samenwerkingsverband met een zekere duurzaamheid en structuur tussen de verdachte en minstens één ander persoon. U ziet dus dat de samenwerking met bijv. uw buurman een criminele organisatie kan opleveren als u het oogmerk heeft tot het plegen van misdrijven (meervoud).

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Concrete vormen van criminele organisaties

  Aan de vereisten om te kunnen spreken van een criminele organisatie wordt snel voldaan. Dit is ook de reden dat het Openbaar Ministerie ook vaak dit delict ten laste legt, naast ander delicten. Een criminele organisatie kan vorm hebben als:

  • Jeugdbende
  • Terroristische organisatie (art. 140a Sr)
  • Skimming door een bende
  • Belastingfraude door samenwerking belastingadviseur en belastingplichtige
  • Drugstransporten

  Straffen criminele organisatie

  Op de deelname aan een criminele organisatie staat maximaal zes jaar celstraf. De strafoplegging is maatwerk, waardoor het vooraf moeilijk te zeggen is welke straf u krijgt. Alles hangt af van de feiten en omstandigheden. Voor een advocaat strafrecht aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht maakt het niet uit of u schuldig bent of niet, zij zullen zich tot het uiterste inzetten om uw zaak tot een goed einde te brengen. Neem contact op.

  Pro deo advocaat

  In sommige gevallen is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

   

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.