Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


CJIB Strafbeschikking en boete

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is een instelling die het meest bekend is van de verkeersboetes. Het CJIB heeft als taak onder meer de inning van geldboetes en strafbeschikkingen.

U kunt op verschillende manieren te maken krijgen met het CJIB. Op deze pagina vertellen wij u wat u moet doen als u het niet eens bent met een boete of strafbeschikking en of u een advocaat nodig heeft.

CJIB Strafbeschikking

Het Openbaar Ministerie (OM) is sinds 2008 bevoegd zelf straffen op te leggen. Hieronder valt ook een geldboete. Wanneer er een geldboete wordt opgelegd door de officier van justitie, ontvangt u een schriftelijk verzoek van het CJIB om te betalen. Ook vindt u in dit geschrift de reden die ten grondslag ligt aan de boete.

Wanneer u het niet eens bent met de strafbeschikking moet u binnen twee weken verzet instellen. Hoe u dat doet vindt u op de achterzijde van de strafbeschikking die aan u is toegestuurd. Lees meer over verzet tegen een strafbeschikking.

Advocaat voor verzet tegen strafbeschikking

Dit hangt af van uw situatie. Als het gaat om een misdrijf of een overtreding waarop een zware geldboete is gesteld, kan het van belang zijn verzet in te stellen. Een strafbeschikking is een officiële straf en in veel gevallen wordt het misdrijf of de overtreding ook opgenomen in uw justitiële documentatie, hetgeen vervelende gevolgen kan hebben bij het verkrijgen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Kortom, is uw belang zeer groot bij het aanvechten van de strafbeschikking? Dan kunt u een advocaat inschakelen.

Mulder-feiten

Gaat het om een simpele boete (een Mulder-feit), dan kunt u ook zelf verzet instellen. U heeft daar géén advocaat voor nodig. U herkent een Mulder-feit aan de letter: 'M' rechts bovenaan uw strafbeschikking. Mulder-feiten kunt u beter betalen, u krijgt hier nooit een strafblad voor.

Bij Mulder-feiten kunt u denken aan:

  • Snelheidsovertredingen (tot 30 km/u, op snelwegen tot 40 km/u)
  • Door rood licht rijden
  • Niet handsfree bellen tijdens het besturen van een auto
  • Rijden zonder gordel

Transactievoorstel

Het CJIB kan u ook namens de officier van justitie (OvJ) een transactie toesturen. Een transactievoorstel is het voorstel van de OvJ om u niet te vervolgen vanwege het plegen van een strafbaar feit, met als voorwaarde dat u een boete betaalt. Dit is dus een andere situatie dan bij een strafbeschikking. E

en strafbeschikking is een strafrechtelijke sanctie (een straf). Wanneer u aan het transactievoorstel gehoor geeft en dus betaalt, dan hoeft u niet voor de rechter te komen en bent u van de narigheid af. Wel kan het zijn dat een transactie in uw justitiële documentatie wordt opgenomen (strafblad).

Een advocaat voor een transactievoorstel?

Wanneer u een transactievoorstel hebt ontvangen en u niet wilt dat daar melding van wordt gemaakt in uw justitiële documentatie, dan kunt u contact opnemen met een van de bij LS Advocaten Strafrecht aangesloten advocaten.

Uw advocaat zal dan de haalbaarheid van uw zaak beoordelen, mocht deze voor de rechter komen. Heeft u daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd gekregen bij het transactievoorstel? Dan kunt u het beste altijd een advocaat raadplegen. Wij hebben veel ervaring met ontnemingsprocedures en staan u graag bij.

Advocaat strafrecht

Heeft u een ontnemingsmaatregel opgelegd gekregen? Bent u pertinent onschuldig aan het plegen van een strafbaar feit? Of wilt u een boete of strafbeschikking aanvechten om uw strafblad blanco te houden? Raadpleeg dan een van onze advocaten.

Ga terug naar hoofdpagina Afdoening strafzaak door OM

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag