Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Cassatie Strafrecht

Bent u het niet eens met de uitspraak in hoger beroep? In sommige gevallen is het mogelijk om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Het instellen van cassatie moet net als hoger beroep binnen 14 dagen worden ingesteld.

Hoge Raad der Nederlanden
Cassatie is een bijzondere instantie waar niet meer over de feiten wordt geprocedeerd. De vastgestelde feiten uit de gevolgde instanties worden daarbij leidend. De Hoge Raad oordeelt dus alleen over toepassing en uitlegging van de wet en het recht.

Wanneer de Hoge Raad het eens is met de aangevoerde cassatiemiddelen, dan kan de Hoge Raad het arrest of vonnis vernietigen. Meestal dient de zaak dan opnieuw behandeld te worden door een lager rechtsprekend orgaan. De Hoge Raad kan ook zelf de zaak afdoen.

Cassatieprocedures zijn anders dan procedures bij de feitelijke instanties (politierechter, kantonrechter, rechtbank en gerechtshof). Daarbij heeft u een in cassatie gespecialiseerde strafrechtadvocaat nodig.

Advocaat cassatie
Niet iedere advocaat behandelt cassatiezaken. Bij LS Advocaten Strafrecht zijn verschillende cassatiespecialisten aangesloten. Zij kunnen u rechtsbijstand verlenen in strafrechtelijke procedures bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Cassatie in het belang der wet
De procureur-generaal bij de Hoge Raad kan eveneens cassatie instellen. Dit is een bevoegdheid om een vordering tot cassatie 'in het belang der wet' in te stellen tegen een rechterlijke uitspraak met als doel de rechtsontwikkeling en rechtseenheid in Nederland te bevorderen. De uitkomst van de cassatieprocedure heeft dan geen invloed voor het vonnis/arrest van de verdachte. De procureur-generaal is niet verplicht gebruik te maken van deze bevoegdheid. Veroordeelden en hun advocaten kunnen wel een verzoek doen daartoe.

Ga terug naar hoofdpagina Rechtsmiddelen strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag