Selecteer een pagina

Soorten fraude – belasting

Er zijn verschillende soorten fraude op het gebied van belastingwetgeving. Deze worden door de overheid als zeer ongewenst geacht en zwaar bestraft.

Een advocaat strafrecht kan u voorzien van het beste advies en zo mogelijk strafvervolging voorkomen. Neem altijd contact op met een advocaat strafrecht als u ervan wordt verdacht belastingfraude te hebben gepleegd.

Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-fiscaalrecht

Soorten belastingfraude

U kunt tot zes jaar celstraf worden veroordeeld. Veel voorkomende soorten belastingfraude zijn:

 • Btw-carrouselfraude
 • Kassafraude
 • Fraude met toeslagen (of: fraude met uitkeringen en bijstand)
 • Fraude via een stroman/katvanger

BTW carrouselfraude

Deze vorm van fraude komt vaak voor en houdt het volgende in. Bij carrouselfraude worden goederen binnen een groep van vennootschappen (bedrijven) voortdurend doorgeleverd. Deze vennootschappen zijn doorgaans ‘leeg’. Dat houdt in dat ze enkel worden gebruikt in het kader van de fraude. Elke vennootschap kan de btw die geheven wordt over de goederen aftrekken. Dat wil zeggen dat zij de btw in verkregen facturen aftrekken (terugkrijgen) en in uitgeschreven facturen de btw niet afdragen. Per saldo kost dit de overheid geld.
Ondernemers kunnen ongewild betrokken raken bij deze vorm van fraude. Let daarom verdachte omstandigheden. Dit geldt in het bijzonder voor de belastingadviseur. U wilt voorkomen dat ook u strafrechtelijk aansprakelijk wordt gehouden voor belastingfraude.

Kassafraude

Deze vorm van fraude wordt gepleegd door winkelpersoneel. De meeste kassa’s kennen de optie ‘kopie bon’. Verkochte goederen worden terug in het systeem geboekt door eigen werknemers en het geld verdwijnt in de eigen portemonnee.

Dit is een normale vorm van fraude, maar indirect wordt ook omzetbelasting ontweken. Dat laatste komt ook vaak voor via de zgn. ‘afroomfunctie’ die veel kassa’s kennen. Via deze functie kan omzet uit de boeken worden gehouden.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.  Upload hier uw dagvaarding  Gewenste terugbelmoment

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafzaken

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.

  NL 230x272v3

  Fraude met toeslagen

  Veel mensen menen aanspraak te kunnen maken op een toeslag. U kunt hierbij denken aan de zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Als u hier geen recht op blijkt te hebben moet u het teveel betaalde bedrag terugbetalen. Het is ook mogelijk dat u een boete krijgt opgelegd. Indien u het echt te bont heeft gemaakt is zelfs strafvervolging mogelijk en riskeert u de maximale celstraf van zes jaren.
  Fraude met toeslagen is vergelijkbaar met uitkeringsfraude of bijstandsfraude.

  Stromannen en katvangers

  In belastingzaken blijkt vaak dat gebruik is gemaakt van een zgn. stroman of katvanger. Dit is juridisch gezien een eigenaar van bijv. een vennootschap (bedrijf), maar heeft feitelijk gezien niet de leiding; het is een bestuurder/eigenaar op papier. Indien de feitelijke leidinggever belastingfraude pleegt, kan ook de stroman aansprakelijk worden gesteld.
  Stromannen en katvangers komen niet alleen voor in fiscale zaken, maar ook in andere fraude of oplichtingszaken. Denk daarbij aan het aangaan van een telefoonabonnement op iemands anders naam of het openen van een bankrekening. Meestal krijgt de katvanger of stroman een vergoeding voor zijn ‘diensten’. Vaak weten deze mensen niet dat zij aansprakelijk zijn voor de schade en schulden.

  Pro deo advocaat

  In sommige gevallen is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

   

  De rol van een LS-strafrechtadvocaat

  Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.