Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Afdoening strafzaak door OM

Wanneer u een strafbaar heeft begaan is het mogelijk dat u vervolgd wordt. Zeker is dit niet. De officier van justitie kan besluiten u een transactie op te leggen of u direct een boete of werkstraf op te leggen. Op die manier hoeft u niet voor de rechter te komen en hoeft u alleen de straf te voltooien of de boete te betalen. U krijgt bij een OM-afdoening wél een strafblad.

Transactievoorstel
Bij een transactievoorstel krijgt u per post een voorstel van de officier van justitie om uw strafzaak als het ware ‘af te kopen’. Wanneer u het aangegeven bedrag betaalt (eventueel vermeerderd door een ontnemingsmaatregel), dan hoeft u niet voor de rechter te komen en krijgt u ook geen strafblad.

TOM-zitting
Een TOM-zitting houdt in dat de officier van justitie besloten heeft u een straf op te leggen. Dit is in afwijking van het systeem dus geen straf van de rechter. Als u akkoord gaat met het voorstel van de officier van justitie hoeft u verder niet voor de rechter te verschijnen.

Onderhoud ten parkette
Dit is een gesprek tussen de minderjarige verdachte en zijn ouders met een parketsecretaris. Als het kind verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit Dit gesprek houdt ook in dat de minderjarige niet vervolgd wordt, maar mogelijk wel een werkstraf of leerstraf moet ondergaan.

OM-afdoening
Het openbaar ministerie heeft ook de mogelijkheid u een straf op te leggen. Dit is in tegenstelling tot een transactie of TOM-zitting niet vrijblijvend. Wanneer u een straf krijgt en hiertegen niet in verzet gaat, staat u schuld en de straf vast.

Pro deo advocaat
Een strafzaak kan in vele gevallen op basis van pro deo worden behandeld. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag