Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Aanhouding-Verhoor-Voorarrest

Aanhouding en verhoor

Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit kunt u worden aangehouden voor verhoor. Na aankomst op het politiebureau kunt u voor de duur van zes uur worden opgehouden voor verhoor, waarbij de tijd van middernacht tot 9.00 uur 's ochtends niet meetelt. Bij het verhoor is in het algemeen geen strafrechtadvocaat aanwezig. Als u wenst dat uw strafrechtadvocaat bij het verhoor aanwezig is, kunt u dat aan de politie mededelen, maar de politie is niet verplicht een advocaat voor u in te schakelen. U hebt het recht te zwijgen.

Inverzekeringstelling
In het geval u wordt verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar of meer, is het mogelijk dat u in het belang van het onderzoek na uw aanhouding langer moet blijven vastzitten. U wordt dan inverzekering gesteld.

De inverzekeringstelling mag niet langer duren dan drie dagen, met dien verstande dat een eenmalige verlenging met nog eens drie dagen wel mogelijk is. De rechtmatigheid van de inverzekeringstelling wordt dan door een onafhankelijke rechter, de zogenaamde rechter-commissaris in strafzaken, getoetst. Meteen nadat u inverzekering bent gesteld, krijgt u van overheidswege een strafrechtadvocaat toegewezen, de zogenaamde piketadvocaat.

De piketadvocaat komt u bezoeken op het politiebureau en overlegt met u over de feiten waarvan u wordt verdacht. De strafrechtadvocaat kan op dat moment alleen uitgaan van uw verklaring, aangezien uw advocaat in deze fase van het onderzoek in het algemeen nog geen dossier in handen heeft. De advocaat wijst u in het gesprek op uw rechten en plichten, waaronder wederom het recht om te zwijgen.

Voorkeurspiket - vrije keuze advocaat
In plaats van de van overheidswege toegewezen advocaat, heeft u het recht om zelf een strafrechtadvocaat kiezen, de zogenaamde "voorkeurspiketadvocaat". Neem daarvoor gelijk contact met ons op. Met vestigingen door heel Nederland, zit er altijd een gespecialiseerde advocaat bij u in de buurt die direct voor u in actie kan komen.

Pro deo advocaat
Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar hoofdpagina Onderzoek strafbare feiten door politie

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag