Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Zedendelicten

Zedendelicten zijn delicten met een inbreuk op de zeden. Wanneer u wordt verdacht van het plegen van een zedenmisdrijf kunt u worden uitgenodigd voor verhoor op het politiebureau, worden aangehouden of een dagvaarding ontvangen.

Naast de verschrikkelijke gevolgen voor de slachtoffers, werken zedendelicten ook zwaar in op de verdachten en veroordeelden. Bij LS zijn verschillende advocaten aangesloten die veel ervaring hebben met zedendelicten. Zij staan zowel verdachten als slachtoffers bij, ook pro deo.

Wat zijn zedenmisdrijven

Er bestaan vele soorten zedenmisdrijven. De zedenadvocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht behandelen onder meer de volgende soorten zedenmisdrijven: 

Verdacht van een zedendelict?

Wanneer u wordt beschuldigd van een zedendelict zal dat een enorme impact voor u en voor uw omgeving hebben. U kunt in voorlopige hechtenis worden genomen, waardoor u in uw vrijheid wordt beperkt. Dat heeft gevolgen voor uw baan en u krijgt ook geen uitkering. U kunt hierdoor in financiële problemen raken. Daarnaast werkt de verdenking in op uw sociaal-persoonlijke situatie. Uw omgeving zal u aan gaan zien als een zedendelinquent, waardoor ook uw sociaal leven negatief wordt beïnvloed.

Hier hebben we het alleen nog over de verdenking. Als ook de rechter oordeelt dat u schuldig bent, zult u een strafblad krijgen. Dit beperkt in uw kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast zult u in de meeste gevallen moeten verhuizen of krijgt u een gebiedsverbod opgelegd.

Valse aangifte zedendelict?

Regelmatig wordt aangifte gedaan van zedendelicten als aanranding of verkrachting. Niet alle aangiftes worden echter naar waarheid afgelegd. Regelmatig komen valse aangiftes voor. Dit kan gemakkelijk gebeuren omdat er vaak maar één getuige is. Ook in dit geval dient u het advies in te winnen van een advocaat van LS Advocaten Strafrecht om uw naam te zuiveren en om vervolging te voorkomen. 

Zedendelict straf

De straffen op zedendelicten zijn hoog. Welke straf u krijgt en wat de duur van de straf is hangt af van het gepleegde feit. Wanneer verkrachting wordt bewezen kan u mogelijk een gevangenisstraf van 12 jaar worden opgelegd. Alles hangt af van de feiten en omstandigheden of en welke straf u krijgt. De meest voorkomende straf is de gevangenisstraf. Naast de celstraf wordt geregeld een werkstraf opgelegd. Een geldboete wordt in het algemeen te licht bevonden voor een zedenmisdrijf.

Naast de straffen kan er ook een maatregel worden opgelegd. Een maatregel die vaak in verband wordt gebracht met zedenmisdrijven is de terbeschikkingstelling (tbs). Wanneer de verdachte een stoornis heeft kan deze maatregel worden opgelegd. Alleen wanneer u genezen wordt verklaard mag u terug de maatschappij in. Voor sommige veroordeelden betekent tbs levenslang.

Welke straf u krijgt opgelegd is vooraf moeilijk te bepalen. Een LS-Advocaat zal er alles aan doen om de straf zo laag mogelijk uit te laten vallen. Eventueel wordt er een beroep gedaan op een rechtvaardigings- of strafuitsluitingsgrond (denk aan ontoerekenbaarheid).

Verjaring zedenmisdrijf

De verjaringstermijn bij zedenmisdrijven is van meerdere factoren afhankelijk. In bepaalde gevallen waarin sprake is van misbruik van kinderen is er geen verjaringstermijn meer. In andere gevallen hangt de verjaringstermijn af van de straf die opgelegd kan worden. Deze termijnen zijn in het verleden een aantal malen veranderd waardoor de situatie per geval bekeken dient te worden.

Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van LS advocaten strafrecht voor gedegen juridisch advies. 

Dagvaarding ontvangen?

Het kan zijn dat u een dagvaarding heeft ontvangen of dat u bent uitgenodigd voor een politieverhoor. Wij adviseren u om in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen. Door de snelle inschakeling van een advocaat kan snel een start gemaakt worden met uw verdediging. Er is dan genoeg tijd om een processtrategie te bepalen of bepaalde onderzoeksverzoeken in te dienen.

Niet alleen wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen, maar ook wanneer u slechts voor verhoor moet opdagen moet u een advocaat inschakelen. Onze advocaten zien er namelijk op toe dat de regels voor verhoor en aangifte door de politie worden nageleefd. Indien de regels voor verhoor niet juist worden nageleefd zal dat door de advocaat naar voren worden gebracht. Dit heeft consequenties voor uw vervolging.

Strafblad en VOG

De veroordeling vanwege een zedenmisdrijf wordt opgenomen in uw justiti�le documentatie. Dit heeft gevolgen voor de verkrijging van een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Zedendelicten blijven tot 20 jaar na het overlijden van de dader beschikbaar.

De rol van een LS strafrechtadvocaat

Duidelijk is dat de verdenking of veroordeling vanwege een zedenmisdrijf uw leven verandert. Een advocaat is er voor u om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het aanvechten van een verdenking, een strafmaat- of bewijsverweer of zuivering van uw naam bij een valse aangifte. Altijd discreet en uw belang zal een LS-Advocaat strijden voor een zo goed mogelijke uitkomst van uw zaak.

Pro deo advocaat

Vaak kan een advocaat uw zaak op basis van pro deo behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw strafzaak in behandeling neemt.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag