Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Witwassen

Geld dat uit de misdaad afkomstig is, kan niet zomaar worden uitgegeven in het financiële verkeer. De overheid, bedrijven en de fiscus gaan vragen stellen wanneer iemand ineens beschikt over grote sommen geld of een enorme aankoop doet. De herkomst van het geld wordt daarom verhuld en het geld wordt (in delen) in het verkeer gebracht.

Bent u door de politie verhoord of aangehouden of heeft u een dagvaarding ontvangen omdat u wordt verdacht van het witwassen van geld? Diverse van de advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht hebben zich toegelegd (zijn specialist) op het gebied van financieel strafrecht en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer bij justitie, soms ook pro deo.

Wat is witwassen?
Het witwassen van geld houdt in dat men de oorsprong van vermogensvoordelen wil verduisteren. Het geld kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van mensenhandel, drugshandel, illegale prostitutie, zwarte geldstromen uit een horeca onderneming, (sociale) fraude of diefstal.

Een nieuw fenomeen is de geldezel. Ook deze is strafbaar.

Het witwassen verloopt meestal via drie stappen:

  1. Plaatsing. Het geld wordt in het financiële verkeer gebracht.
  2. Versluiering. In deze stap wordt de herkomst van het geld versluierd, door verschillende ingewikkelde transacties uit te voeren. Vaak vindt deze stap plaats in het buitenland waar de financiële controles gebrekkig zijn.
  3. Integratie. Het vermogen is weer beschikbaar in het normale financiële systeem en gaat als 'wit' door het leven. De herkomst is verhuld.

Straffen witwassen van geld - Artikel 420bis Wetboek van Strafrecht
Witwassen is een misdrijf. Dit betekent dat u vervolgd kan worden en zelfs tot een gevangenisstraf veroordeeld kunt worden.

1. Als schuldig aan witwassen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaren of geldboete van de vijfde categorie:

a) hij die van een voorwerp de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding of de verplaatsing verbergt of verhult, dan wel verbergt of verhult wie de rechthebbende op een voorwerp is of het voorhanden heeft, terwijl hij weet dat het voorwerp, onmiddellijk of middellijk, afkomstig is uit enig misdrijf;

b) hij die een voorwerp verwerft, voorhanden heeft, overdraagt of omzet of van een voorwerp gebruik maakt, terwijl hij weet dat het voorwerp, onmiddellijk of middellijk, afkomstig is uit enig misdrijf.

2. Onder voorwerpen worden verstaan alle zaken en alle vermogensrechten.

Illegaal verkregen geldsommen
Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geldsommen te verbergen. Het doel van witwassen is het illegaal verkregen vermogen te kunnen besteden en investeren zonder dat bewezen kan worden dat het van criminele afkomst is en te voorkomen dat het geld door justitie in beslag wordt genomen. Het witwassen van geld is een misdrijf en de rechter kan u hiervoor maximaal een gevangenisstraf van vier jaar of een geldboete opleggen. U heeft dus te maken met een serieuze confrontatie met justitie. Schakel dan ook direct de expertise in van een in witwassen gespecialiseerd advocaat om samen met de advocaat uw verweer voor te bereiden. 

Pro deo advocaat
Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis. 

Ga terug naar hoofdpagina Financieel Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag