Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Winkeldiefstal

De winkeldiefstal is een diefstal waarbij het wegnemen van goederen uit een winkel centraal staat. Winkeldiefstal is een vorm van kleine criminaliteit, maar kan ook grotere vormen aannemen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om georganiseerde criminaliteit of om draaideurcriminelen.

Niet in alle gevallen van een winkeldiefstal heeft u een advocaat nodig. Alleen wanneer u een strafbeschikking of dagvaarding heeft ontvangen is het aan te raden een advocaat in te schakelen. De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn ervaren en gespecialiseerd in delicten als winkeldiefstal en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer bij justitie, ook pro deo!

Winkeldief en hulp bij winkeldiefstal

Wanneer u wordt verdacht van winkeldiefstal maakt het soms niet uit dat u niet zelf de goederen heeft weggenomen en dat u de dief alleen heeft geholpen. Ook dan kunt uw worden aangehouden door de politie en kan de officier van justitie vinden dat er voldoende bewijs tegen u is voor een veroordeling of oplegging van een boete of strafbeschikking.

Zowel daders als medeplichtigen kunnen worden vervolgd. Bovendien is een poging tot winkeldiefstal ook strafbaar gesteld.

Vaak voorkomende manieren van winkeldiefstal en andere winkel gerelateerde feiten zijn:

 • Het verbergen van artikelen in kleding, tas, kinderwagen
 • Prijzen verwisselen of vervalsen
 • Kinderen met artikelen naar buiten sturen
 • Teruglopen met onbetaalde artikelen via klaphekje of winkelentree
 • Gestolen goederen ruilen
 • Frauderen met bijvoorbeeld winkelwagens of mandjes
 • Heling van gestolen goederen

Ook wanneer u de winkel nog niet heeft verlaten of wanneer u de kassa nog niet gepasseerd bent, kan er sprake zijn van winkeldiefstal.

Straf winkeldiefstal

De straf op winkeldiefstal kan bestaan uit een werkstraf maar ook uit gevangenisstraf. Dit hangt onder andere af van de omvang van de diefstal. Als u al eerder bent veroordeeld wegens winkeldiefstal dan zal een zwaardere straf worden opgelegd dan wanneer dit de eerste keer is dat u wegens winkeldiefstal wordt veroordeeld.

Schadevergoeding aan de winkelier

Als u wordt betrapt op het plegen van winkeldiefstal moet u vaak een schadevergoeding betalen. Dit is geen straf, maar een vergoeding aan de winkelier vanwege de schade die wordt geleden. De schade omvat onder andere:
 • Observeren, aanspreken en aanhouden van de verdachte
 • Ophouden van de verdachte en inschakelen van de politie
 • Assisteren bij het ophouden door een winkelmedewerker
 • Overdragen van de verdachte aan de politie
 • Diverse communicatie en administratie

Afrekenen met winkeldieven 

In totaal gaat het om een standaardvergoeding van EUR 181,00. Dit bedrag moet de winkeldief betalen aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). U moet betalen als u wordt gepakt. De schadevergoeding is niet vrijblijvend.

Seponeren van een winkeldiefstal 

Alleen wanneer uw zaak wordt geseponeerd - bijvoorbeeld vanwege te weinig bewijs - of als u wordt vrijgesproken vervalt de plicht tot schadevergoeding. Het is daarom belangrijk dat u altijd advies inwint van een advocaat als u aangehouden wordt vanwege winkeldiefstal. Verklaar nooit iets aan de politie voordat u in de gelegenheid bent gesteld juridisch advies in te winnen.

Uzelf aangeven bij de politie

Soms kan uw geweten gaan wroegen na het plegen van een strafbaar feit. Ook is het mogelijk dat de politie u op de hielen zit en u niet wilt dat u hardhandig wordt opgepakt in het bijzijn van uw familie. U kunt uzelf daarom aangeven bij de politie. Een LS Advocaat kan u bijstaan wanneer u voornemens bent uzelf aan te geven.

Tips bij verhoor door de recherche of politie:

 • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
 • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Pro deo advocaat

Meestal is het mogelijk om winkeldiefstal op basis van pro deo te behandelen. Uw pro deo advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis. 

Ga terug naar hoofdpagina diefstal/fraude

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag