Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Het kiezen van de juiste strafrechtadvocaat

Het kiezen van de juiste strafrechtadvocaat is geen eenvoudige zaak. Zeker niet, omdat u natuurlijk helemaal niet zit te wachten op een rechtszaak of onderhandelingen met justitie. Om u de juiste keuze te laten maken, geven wij u graag een paar handige tips. Zo bent u er zeker van dat u een goede advocaat kiest die past bij u én bij uw zaak.

Kies de advocaat die past bij uw zaak

  • Algemene praktijk. Vele advocatenkantoren voeren een zgn. algemene praktijk, dat wil zeggen dat de aan dat kantoor verbonden advocaten particulieren en ondernemers kunnen bijstaan bij diverse regelmatig voorkomende juridische aangelegenheden, waaronder vaak ook strafzaken. Een advocaat die gevestigd is in uw woonplaats of regio is qua afstand het meest aantrekkelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig face-to-face uw zaak bespreken. Des te eenvoudiger uw strafzaak des te groter de keuze tussen de advocaten. U vindt altijd wel zo'n kantoor bij u in de buurt dat laagdrempelig is en diensten verleent tegen een concurrerend tarief of op basis van pro deo. Klik hier voor het kantorenoverzicht.
  • Gespecialiseerde praktijk. Sommige kantoren en advocaten hebben zich gespecialiseerd uitsluitend in het strafrecht of zelfs binnen strafrecht alleen in een bepaald soort misdrijven, bijvoorbeeld fiscale fraude en witwassen of verkeersdelicten. De advocaten hebben van de betreffende misdrijven dan uitgebreide kennis en ervaring. Dit geldt ook voor minderjarigen. Sommige advocaten hebben zich gespecialiseerd in het jeugdstrafrecht en kunnen minderjarigen die in contact komen met justitie daarom adequaat bijstaan.

    Van de expertise bij deze advocaten kunt u profiteren wanneer u te maken krijgt met vervolging door het Openbaar Ministerie als verdachte maar ook wanneer u slachtoffer bent en u op zoek bent naar vergoeding van uw schade. U kunt er dan vanuit gaan dat geen detail over het hoofd zal worden gezien en dat de advocaat op de hoogte is van de laatste stand van de Nederlandse en Europese jurisprudentie over het betreffende misdrijf. Door inschakeling van een gespecialiseerde advocaat is de kans op een gunstige afloop van uw zaak natuurlijk het grootst. Gespecialiseerde advocaten zijn meestal niet aan een plaats gebonden en werken over het algemeen landelijk. Klik hier voor het advocatenoverzicht.

    Al onze gespecialiseerde advocaten zullen, waar mogelijk, landelijk opereren. Zij zijn tevens uitstekend bereikbaar via telefoon en e-mail, zodat u te allen tijde overleg kunt voeren.

Wanneer kiezen voor een gespecialiseerde advocaat
Afhankelijk van de aard van de verdenking en de complexiteit van de zaak kunt u een keuze maken tussen een in meer of in mindere mate gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Een gespecialiseerde advocaat hanteert vaak een hoger tarief en neemt niet altijd pro deo zaken aan. Wanneer u wordt verdacht van een ernstig misdrijf, en er dus een serieuze straf kan worden opgelegd, is het verstandig om geen risico te nemen en een specialist in te schakelen.

Let altijd op het rechtsgebied of de strafrechtspecialisatie waar uw kwestie onder valt. U heeft namelijk niets aan een advocaat gespecialiseerd in bijvoorbeeld vermogensmisdrijven wanneer u wordt verdacht van een verkeersdelict als rijden onder invloed.

Het kiezen van de advocaat met de juiste kennis en ervaring, passend bij uw zaak, is van groot belang voor een optimale verdediging tijdens de rechtszaak en het bewerkstelligen van een voor u gunstige uitspraak.

Specialistenvereniging
Gespecialiseerde strafrechtadvocaten zijn vaak aangesloten bij een specialistenverenging als de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) of de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Lidmaatschap van zo'n specialistenvereniging is een waarborg voor u als cliënt voor juridische kennis en ervaring van de advocaat. Lidmaatschap van een specialistenvereniging wordt telkens vermeld in de pagina over de betreffende advocaat. Klik hier voor het advocatenoverzicht.

Werkzaamheden van een strafrechtadvocaat
Een ander aspect dat u in uw keuze moet betrekken is het soort zaak. Bent u geen verdachte maar wilt u een advies, bijvoorbeeld over de juiste interpretatie van de milieuwetgeving, of bent u op zoek naar een advocaat die de kneepjes kent van de strafwetgeving omdat u wilt weten wat mag en niet bijvoorbeeld als eigenaar van een coffeeshop? Of bent u slachtoffer geworden van een misdrijf en wilt u zich voegen in het strafproces tegen de verdachte om schadevergoeding te verkrijgen? De werkzaamheden van een strafrechtadvocaat vallen grofweg uiteen in drie hoofdcategorieën:

  1. Verdedigen / pleiten tijdens een zitting van de strafrechter
  2. Onderhandelen met het Openbaar Ministerie
  3. Adviseren

Verdedigingsstrategie
Iedere advocaat heeft zijn eigen voorkeuren en wijze van aanpak en verdedigingsstrategie. Bespreek daarom vooraf met uw advocaat uw voorkeuren, de te verwachten uitspraak van de rechter en de verdedigingsstrategie die u gaat volgen. Kies vervolgens de advocaat waarmee u het eens wordt over de strategie, de wijze van aanpak, het tarief en niet in de laatste plaats de advocaat waarbij u een goed gevoel krijgt dat uw zaak in goede handen is. Alles draait om communicatie. Het is van groot belang dat u goed met uw advocaat kunt communiceren op een manier die u bevalt.

Wat kost een advocaat
Wanneer u voor ogen heeft om wat voor zaak het gaat, kunt u zich afvragen hoe groot uw budget is, welk bedrag u maximaal kwijt wenst te zijn aan een advocaat.

> Uurtarief
Bij de meeste advocatenkantoren is het mogelijk een afspraak te maken over het tarief, meestal een uurtarief. De hoogte van het uurtarief hangt af van de omstandigheden van het geval en de omvang van de zaak. Het meest gebruikelijk in de advocatuur is dienstverlening op basis van een uurtarief. In enkele gevallen kan soms een vaste prijs worden afgesproken, waarbij u één bedrag betaalt voor de gehele behandeling van uw zaak. Bijvoorbeeld voor het terugvorderen van een ingenomen rijbewijs. Bij strafzaken zijn de te verwachten werkzaamheden in een zaak vooraf echter meestal niet precies bekend waardoor vrijwel altijd alleen wordt gewerkt op basis van een uurtarief. Onze advocaten vermelden vooraf altijd hun tarieven, zodat u weet waar u aan toe bent.

> Rechtsbijstandsverzekering
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Strafzaken vallen helaas vrijwel nooit onder de dekking. In een enkel geval worden bij vrijspraak alsnog uw advocaatkosten vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

> No-cure-no-pay
No-cure-no-pay wordt door geen enkele advocaat geaccepteerd. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten namelijk te werken op basis van no-cure-no- pay.

> Pro deo
De meeste strafrechtadvocaten werken ook op basis van pro deo, ook wel aangeduid als toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een groot deel van de kosten. Of u in aanmerking komt voor pro deo behandeling van uw zaak hangt af van uw inkomen en vermogen. Op onze website ziet u welke kantoren pro deo zaken accepteren.

Bent u hiermee geholpen? Kies dan nu een advocaat die bij u past.

Ga terug naar home LS Advocaten Strafrecht

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag