Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Verboden bezit van munitie

Naast het verbod op het bezitten van wapens is het ook verboden munitie in uw bezit te hebben. Onder munitie vallen onder meer: patronen, kogels, bommen, granaten en kruit. Op het bezit van munitie of de handel in munitie staan hoge straffen. Bij een verdenking dient u dan ook zo snel mogelijk professioneel advies in te winnen bij een strafrechtadvocaat. Op die manier kan eventueel vervolging worden voorkomen of kan in ieder geval een snelle start gemaakt worden met uw verdediging. Neem contact op met een advocaat strafrecht.

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in wapendelicten en kunnen u daarom uitstekend adviseren en bijstaan in uw verweer tegen justitie, ook pro deo

Bezit van munitie
Het bezitten van munitie is strafbaar. Net als bij verboden wapenbezit bent u strafbaar wanneer u munitie voorhanden heeft. Dat u het wapen niet heeft om de munitie mee af te vuren is niet relevant. De straffen voor het bezit van munitie zijn in beginsel dezelfde als die voor het bezit van de wapens. De wapens en munitie zijn ingedeeld per categorie. Onder munitie valt bijvoorbeeld ook (zwaar) vuurwerk.

Welke categorie van toepassing is op de munitie in uw zaak hangt af van het wapen wat daarbij hoort.

  • Categorie I. Dit zijn de niet-vuurwapens, bijvoorbeeld messen, wurgstokjes, nabootsingen van wapens en boksbeugels.
  • Categorie II. In deze categorie gaat het om wapens waarvan het gebruik en bezit door de overheid wettelijk beperkt wordt tot haarzelf (de krijgsmacht en de politie), zoals automatische vuurwapens, pepperspray, stroomstootwapens en bepaalde explosieve stoffen.
  • Categorie III. Deze categorie bevat de wapens ten behoeve van de jacht of sportschutterij
  • Categorie IV. Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Hierbij kunt u denken aan zwaarden, sabels, wapenstokken, harpoens en luchtdrukwapens. De personen die deze wapens bezitten moeten minstens achttien jaar zijn.

Straffen
Zoals gezegd corresponderen de wapens met de munitie. Wanneer u munitie bezit voor een vuurwapen is de maximale straf gelijk aan wanneer u het wapen voorhanden had gehad. De maximale straf bedraagt dan 4 jaar gevangenisstraf, of een boete van â‚¬ 4.500. Als u beroepsmatig handelt in munitie kan dit zelfs oplopen tot acht jaar gevangenisstraf.

Uzelf aangeven bij de politie
Soms kan uw geweten gaan wroegen na het plegen van een strafbaar feit of wilt u afstand doen van uw munitie, bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen. Ook is het mogelijk dat de politie u op de hielen zit en u niet wilt dat u hardhandig wordt opgepakt in het bijzijn van uw familie. U kunt uzelf daarom aangeven bij de politie. Een LS Advocaat kan u bijstaan wanneer u voornemens bent uzelf aan te geven.

Tips bij verhoor door de recherche of politie:

  • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
  • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Pro deo advocaat
Verboden munitiebezit is een delict waarvoor zwaar gestraft kan worden. U doet er goed aan tijdig een advocaat in te schakelen. Vaak is het mogelijk om strafzaken
op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt.

Ga terug naar hoofdpagina wapendelicten

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag