Smaad, laster en belediging
Heeft u iemands eer of goede naam aangetast? Wordt u verdacht van het zwartmaken van iemands reputatie? Of heeft u moedwillig iemand beschuldigd van iets dat onwaar is? U maakt zich dan strafbaar aan smaad of laster.
Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Heeft u een dagvaarding ontvangen, of bent u aangehouden vanwege smaad, laster of belediging? Raadpleeg een gespecialiseerde strafrechtadvocaat voor juridische bijstand.
Gratis eerste gesprek
Wilt u snel weten waar u aan toe bent en wat u het beste kunt doen? Bel 088 - 629 00 50 voor een gratis eerste gesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.
Bent u betrokken geweest bij smaad, laster en belediging? Wij helpen u.
Hier vind u meer informatie:
Belediging strafrecht
Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het ‘slachtoffer’. Een belediging is in het algemeen te omschrijven als een negatieve uitlating die iemand doet jegens een ander. Deze uitlating kan uit allerlei bewoordingen bestaan. De wet geeft hier geen vereisten over. Belediging van een ambtenaar in functie werkt strafverzwarend.
Als u niet iemand in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt ‘zwartmaken’ bent u strafbaar op grond van belediging. Dit is anders bij smaad.
Wat is smaad
Smaad is het moedwillig zwartmaken van een ander en een zwaarder delict dan belediging. Dit zwartmaken kan geschieden via een geschrift (smaadschrift), of mondeling maar bijvoorbeeld ook op Facebook. Voor strafbaarheid van smaad is het vereist dat u anders dan uit noodzakelijke verdediging of uit goede trouw, iemand beschuldigt van iets, waarbij het niet eenvoudig vast te stellen is of deze feiten onwaar zijn. Zelfs wanneer u de waarheid aan het licht stelt, kan u strafbaar zijn.
Op smaad staat en maximale gevangenisstraf van zes maanden of een geldboete van de derde categorie. Pleegt u smaad via een geschrift (via teksten of afbeeldingen), dan is de maximale straf één jaar cel of een boete van de derde categorie.
Wat is laster
Laster is het moedwillig iemand beschuldigen van een onwaar feit. Het verschil tussen smaad en laster is dus dat het bij laster altijd gaat om beweerde feiten die niet waar zijn. Dus enkel wanneer u iemands goede naam aantast door onware feiten bent u strafbaar op grond van laster. Wanneer u de waarheid vertelt en iemands goede naam aantast, kan dit smaad zijn. Op het plegen van laster is een maximale straf gesteld van twee jaren gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie.
Aangifte smaad en laster
Er kan sprake zijn van een strafbaar feit waarvan aangifte gedaan kan worden. Wil jij aangifte doen van smaad en laster of beschuldigt iemand jou en vraagt een schadevergoeding? Vraag advies aan een strafrechtadvocaat.
Stel direct uw vraag
Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 50 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.
Bel kosteloos en vrijblijvend
Stel direct uw vraag
Gespecialiseerd in strafzaken
De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.
7 dagen per week bereikbaar
Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar voor een gratis intake gesprek.
Ook pro deo mogelijk
De advocaten aangesloten bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in het strafrecht.
Landelijk advocaten netwerk
Met onze aangesloten strafrecht advocaten hebben wij een landelijke dekking in heel Nederland.
Pro deo advocaat
In sommige gevallen is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.
De rol van een LS-strafrechtadvocaat
Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.