Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Skimmen, creditcard- en pinpasfraude

Sinds het nieuwe pinnen in Nederland is ingevoerd is het aantal gevallen van skimming afgenomen. In het buitenland wordt soms nog gebruik gemaakt van oudere betaalvormen en wordt de magneetstrip nog gebruikt. Skimmen is dus nog steeds mogelijk en kan u een hoge straf opleveren als u wordt ontdekt.

Naast het skimmen blijkt creditcardfraude vaak een lucratieve activiteit te zijn. Via het internet worden creditcardgegevens verzameld en gebruikt om geld weg te sluizen. Deze vorm van creditcardfraude gaat vaak samen met computercriminaliteit (cybercrime).

De advocaten aangesloten bij LS Advocaten Strafrecht zijn gespecialiseerd in delicten als creditcardfraude en skimming en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer bij justitie, ook pro deo!

Skimming
Skimmen of skimming is een vorm van fraude. In het betaalapparaat wordt een kaartlezer geïnstalleerd en deze kopieert dan de gegevens van de betaalpassen die gebruikt worden in het apparaat. Skimmen is een vorm van fraude en dus een misdrijf. Sinds de invoering van 'Het nieuwe pinnen' is het aantal gevallen van skimming afgenomen, maar in het buitenland vindt het nog vaak plaats. Vaak worden pinpassen of creditcards in Nederland gekopieerd en in het buitenland leeg getrokken (cashing) alwaar men nog oude betaalsystemen gebruikt. Verdachten van betaalpasfraude kunnen in het laatste geval ook in Nederland berecht worden.

Ook wanneer u pinpassen of creditcards slechts kopieert, of betaalsystemen onrechtmatig aanpast, bent u strafbaar. Daarnaast kunt u in Nederland worden veroordeeld als u meewerkte aan internationale skimming.

Straffen skimmen
Skimmen kan zwaar worden bestraft met een forse werkstraf maar soms ook met gevangenisstraf. Welke straf wordt opgelegd hangt onder andere af van de hoogte van het fraudebedrag en de duur van de fraude. Als u al eerder bent veroordeeld wegens fraude dan zal een zwaardere straf worden opgelegd dan wanneer dit de eerste keer is dat u wegens fraude wordt veroordeeld.

Creditcardfraude
Creditcardfraude komt - in tegenstelling tot skimming - nog veel voor. Het is ook tamelijk eenvoudig om de creditcardnummers van slachtoffers te achterhalen. Vaak is geen pincode vereist en kan de dader van creditcardfraude geld afschrijven. Op vele manieren kan een fraudeur aan de creditcardgegevens komen:

  • Onderscheppen creditcard via post
  • Via een virus met keylogger
  • Pharming websites (nepwebsites die lijken op bijvoorbeeld de website van een bank)
  • Phishing (iemand maakt mails die afkomstig lijken te zijn van een bank)
  • Gebruik van valse of gestolen creditcards

Het stelen van iemand anders zijn creditcard(gegevens) en het gebruik daarvan zijn een vorm van diefstal/fraude en kan u een hoge straf opleveren. Zeker wanneer het feit meerdere keren is begaan en het nadeel bij het slachtoffer groot is, levert dit een celstraf op. Bovendien gaat creditcardfraude vaak samen met cybercrime; de gegevens worden via computersystemen achterhaald.

Pinpasfraude
Een snel groeiende vorm van pinpasfraude of bankfraude wordt ook wel aangeduid met de term 'geldezel'. Dit slaat op het feit dat een bankrekening van een bepaalde persoon door criminelen wordt gebruikt voor het witwassen van geld. Vaak gebeurt dit tegen een vergoeding. Het gebruiken van een geldezel is een opkomend fenomeen. Veelal worden de bankrekeningen van jongeren gebruikt die daarvoor een vergoeding ontvangen. Lees meer over 'geldezel'.

Tips bij verhoor door de recherche of politie:

  • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
  • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Pro deo advocaat
Meestal is het mogelijk om u bij te laten staan op basis van pro deo. Uw pro deo advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Ga terug naar hoofdpagina Fraude

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag