Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 50 lokaal tarief
Bel de Strafrecht Intakebalie
088 - 629 00 50
Of stel uw vraag via Whatsapp
LS Advocaten Strafrecht


Katvangers en stromannen

Katvangers en stromannen zijn op papier de (juridische) eigenaar van een voertuig, bedrijf, bankrekening of iets dergelijks. Ze hebben feitelijk gezien niet de leiding. Deze constructie is bedoeld om de werkelijke eigenaar lastiger vindbaar te maken voor bijvoorbeeld de justitiële autoriteiten.

De katvanger of stroman leent alleen zijn naam of handelt in opdracht van iemand anders. Soms krijgt de katvanger een vergoeding. Ze kunnen echter ook onder invloed van chantage, oplichting of bedreiging hun naam uitlenen.

Fraude met voertuigen

Een katvanger is degene op wiens naam het kenteken wordt geregistreerd bij de RDW. Hij of zij is echter niet de werkelijke gebruiker. Het voertuig is soms onverzekerd, belastingen en boetes worden niet betaald en in sommige gevallen wordt het voertuig gebruikt voor strafbare feiten.

De werkelijke gebruiker is moeilijk vindbaar omdat het voertuig op naam staat van de katvanger.

Financiële fraude

Katvangers kunnen ook ingezet worden bij allerlei vormen van financiële fraude. Bijvoorbeeld katvangers die hun bankrekening uitlenen. Dit kan gaan om scholieren die gevraagd wordt tegen een vergoeding hun bankpasje uit te lenen of zelf geld van hun rekening op te nemen en af te geven aan criminelen. Dit lijkt snel verdiend maar kan vergaande gevolgen hebben voor de katvanger, waaronder aansprakelijkheid en een aantekening in het strafblad.

Een variatie hierop is de money mule. Voor een kleine vergoeding stuurt deze persoon gelden of goederen door en vermindert zo de traceerbaarheid.  

Katvangers strafbaar

Katvangers en stromannen hebben veel te verliezen maar kunnen zelf een andere mening toegedaan zijn. Het kan zijn dat ze menen dat de pakkans laag is, niks te verliezen hebben of ze zijn zich gewoonweg niet bewust van het risico.

Afhankelijk van de precieze situatie kunnen er vergaande strafrechtelijke en financiële gevolgen zijn aan het optreden als katvanger of stroman.

Bent u in beeld als verdachte of bent u nu actief als katvanger of stroman? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze advocaten voor juridisch advies en indien nodig juridische bijstand.

Pro Deo advocaat

Vaak is het mogelijk om strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle LS Advocaten Strafrecht werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.  

Bel kosteloos en vrijblijvend
088 - 629 00 50(lokaal tarief)
Mail direct uw vraag